Основната опозиционна група в Габон призова днес международната общност да

...
Основната опозиционна група в Габон призова днес международната общност да
Коментари Харесай

Опозицията в Габон призова да бъде оказан натиск върху хунтата да предаде властта на цивилни

Основната опозиционна група в Габон прикани през днешния ден интернационалната общественост да насърчи хунтата, която смъкна от власт президента на Али Бонго, да съобщи властта назад в цивилни ръце тази седмица, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Военни направиха прелом в сряда броени минути откакто беше оповестено, че Бонго е спечелил трети президентски мандат на изборите в събота. Така те сложиха завършек на траялото съвсем 60 години ръководство на неговото семейство. Али Бонго бе подложен под домакински арест, а за " временен президент " бе разгласен командирът на Републиканската армия военачалник Брис Олиги Нгема.

Превратът, който е осмият подред в границите на три години в Западна и Централна Африка, провокира наслада в столицата Либървил, където по улиците излязоха доста ликуващи хора. Опозицията, която твърди, че изборите са били извоювани от нейния претендент Албер Ондо Оса, обаче изрази възражения.

" Зарадвахме се, че Али Бонго бе свален от власт, но… се надяваме, че интернационалната общественост ще изрази поддръжка за Републиката и демократичния ред в Габон и ще изиска от военните да върнат властта назад в ръцете на цивилните ", съобщи пред Би Би Си представител на Ондо Оса.

Бонго бе определен за президент на страната през 2009 година, когато пое властта от своя починал татко, управлявал от 1967 година. Неговите съперници настояват, че фамилията му не е направило задоволително, с цел да доближат приходите от потребните изкопаеми, на каквито Габон е богат, до популацията, отбелязва Ройтерс.

Вчера държавният ефирен канал " Габон 24 " заяви, че дюшеци и чанти, натъпкани с пари, са били иззети от домовете на разнообразни чиновници на канцеларията на Бонго.

Близо една трета от популацията на страната, възлизащо на общо 2,3 милиона души, живее в беднотия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР