Основна тема за австрийския печат са преговорите за съставяне на

...
Основна тема за австрийския печат са преговорите за съставяне на
Коментари Харесай

Австрийска медия: По пътя към новия пакт има много препятствия

Основна тематика за австрийския щемпел са договарянията за сформиране на кабинет. "По пътя към новия пакт има доста трудности ", написа през днешния ден в електронното издание на вестник "Курир ".

Между Австрийската национална партия и Австрийската партия на свободата има евентуален спор. Проевропейски настроеният Себастиан Курц повтаря като мантра нуждата от проевропейска устременост на бъдещия си съдружен сътрудник, имайки пред тип на първо място идното австрийско председателство на Европейския съюз през втората половина на 2018 година.

Най-общо казано, продължава вестникът, Австрийската партия на свободата се дефинира като патриотична и сериозна проевропейска групировка. При по-внимателен взор се вижда, че партията не желае да се приказва за участието й в крайнодясната секта на европейския парламент паралелно с Националния фронт на Марин Льо Пен. Нееднократни изказвания на националистите, които поставяха под въпрос участието на Австрия в Европейски Съюз, респективно присъединяване в еврозоната, не са отречени изрично, каквото е желанието на огромна част от членовете на Австрийската националната партия, отбелязва вестникът.

По време на предизборната акция Хайнц-Кристиан Щрахе (на основната снимка) изиска Австрия да се причисли към Вишеградската група, само че Курц отхвърли сходен сюжет, защото желае да ориентира кабинета към Германия и Франция - страни с желание да задълбочат интеграцията в еврозоната, което би могло да докара до по-голямо ограничение на суверенните права, разяснява "Курир ". Партията на свободата избира връщане на пълномощията на Австрия.

На пръв взор данъчните и икономическите стратегии на двете партии си наподобяват, само че прегледани в детайли, те виждат много разлики: Австрийската партия на свободата е склонна към по-големи разноски и великодушни предизборни обещания. Много забавно е къде обединението ще се споразумее за икономии, с цел да осъществя обещаните близо 14 милиарда евро финансови облекчения. И в случай че Курц към този момент не е нападателен, приказва за стимулиране на икономическия растеж, понижаване на разноските, по-голяма успеваемост на обществената система, то Щрахе желае съответни икономии от 3,8 милиарда в обществената система.

Желанието на Австрийската партия на свободата е да промени Конституцията по посока на швейцарския модел и изместване на парламентарните решения от решения, взети на референдуми. Подобен е и моделът в предизборната стратегия на Курц. И двете партии са за това петициите да са съображение за осъществяване на референдум. За националистите е задоволително четирипроцентно присъединяване в петициите, за християндемократите - десетпроцентно. Проблемът с сходни референдуми при разгорещени пристрастености и намесата на кресливи булевардни вестници се прояви при Брекзита, написа "Курир ". Някои кръгове в Австрийската национална партия имат огромни запаси към този модел.

Друго условие на Австрийската партия на свободата е да се отстрани наложителното участие на компании в камарите и организациите за обществени застраховки, ръководени от камари и профсъюзи, да бъдат слети. Това може да сътвори вътрешнопартиен спор в Австрийската национална партия, защото нейни членове заемат постове в тези институции.

Вестник "Пресе " обръща внимание на обстоятелството, че Хайнц-Кристиан Щрахе не вижда причина да води договарянията с ускорено движение. Както съобщи нощес на конференция, той не желае непременно те да завършат преди Коледа. И през медиите заяви на своя сътрудник Курц: "Фактът, че договарянията стартират, не значи, че би трябвало наложително да приключат с триумф. " Участието в държавното управление не е самоцел. "Никой не трябва да си мисли, че ще сме лесни за Народната партия, на първо място Народната партия не трябва да си го мисли. "
За агресивното държание, играта на отсрочване на договарянията има доста аргументи, разяснява "Пресе ". От една страна Австрийската партия на свободата навлиза на нов терен и за разлика от Австрийската национална партия няма съответния опит. От друга страна, националистите се намират в особена фаза - напущат опозицията и влизат в ръководство. Това е и привлекателно, и рисково за партията, упованията на гласоподавателите са обещанията да бъдат изпълнени, да бъде открито решение на проблемите, които партията дълго време клейми. Към това се прибавя и прочут песимизъм към АНП, защото такава коалиция към този момент ръководи преди десетина години и направените тогава неточности не трябва да се повтарят.

Курц също има условия - за нов жанр, за воля и мощ за започване на нужните промени и проевропейска позиция. Вече са избрани договарящите екипи, които през днешния ден ще стартират работа.

Във видео, публикувано във Facebook, канцлерът и началник на социалдемократите Кристиан Керн съобщи във връзка започващите договаряния, че не чака нов жанр на държавното управление. "Това, което ще се получи, е идеологическа ултракоалиция на двете дясноориентирани и дяснопопулистки партии, които от дълго време се приближават идеологически ". Социалдемократическата партия ще мине в съпротива и ще употребява своя късмет да се обнови и още веднъж да стане най-голямата мощ в страната. Новото държавно управление ще покаже ясно разликите: "Много ми се искаше да спестя това на страната ", декларира Керн. Но заплануваната коалиция не е случайност, тя е подготвяна от новия началник на Народната партия Себастиан Курц в продължение на 18 месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР