Основен приоритет на Служебния кабинет е привличането на чуждестранни инвестиции.

...
Основен приоритет на Служебния кабинет е привличането на чуждестранни инвестиции.
Коментари Харесай

Министър Пулев: Основен приоритет на кабинета е привличането на чуждестранни инвестиции, ръстът спрямо 2021 г. е 90%

Основен приоритет на Служебния кабинет е привличането на задгранични вложения. Завършихме предходната година с 90% растеж на директните задгранични вложения по отношение на 2021 година, успяхме да възстановим равнищата преди Ковид-кризата. Амбициозни сме, желаеме да реализираме повече и имаме нужната тактика. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на церемонията по присъединението на България към Европейския алианс за акумулатори.

„ Споделяме всички съществени цели на Европейския съюз за основаване на огромни производства тук в Европа. Всички дружно сме се обединили към приличането на огромни огромни производства, като първо съкратяваме веригите на доставките и второ - да се предпазим от бъдещи геополитически рецесии ", сподели още министърът.

Той разгласи, че е горделив, че България е направила решителна, преломна крачка в привличането на огромно огромно произвеждане у нас. „ С решението на Министерския съвет се обособи първата по рода си държавна икономическа зона „ Доброславци " ", сподели министърът и добави, че доста хора са го питали за какво до този миг страната не е съумяла да притегли огромен основен вложител с произвеждане от 1 милиарда евро или 2 милиарда евро. „ Отговорът е явен - липса на качествени терени и местоположения, както и липса на единна обща воля, липсвал е синхрон ", сподели още Пулев, като изясни, че тези проблеми към този момент са преодолени.

„ Показахме цялостен синхрон и съгласуваност на всички равнища, единна визия и тактика - от равнище президент, министър председател, отраслови министерства, организации, структури, до равнище представители на локална власт. Показахме новото лице на България ", безапелационен бе министърът.

„ Новата зона е неповторима поради размера си - 290 хектара, местоположението си - на 15 км от сърцето на София и е наоколо до работна ръка. Тя ще бъде дом на чисто произвеждане, със обществена инфраструктура, която да дава отговор на потребностите на хората в района ", посочи Пулев. Той сподели, че секторната й специализация - автомобилостроене и обвързваните с него промишлености - е определена, тъй като това е най-бързо растящата промишленост в България и вторият най-бързо възходящ сегмент в Европа. По думите му, секторът възлиза на 11% от Брутният вътрешен продукт, заетите лица са 75 000, а фирмите близо 350.

„ Щастлив съм, че посредством и на напъните на вицепремиера Пеканов Европейската комисия видя в нас професионален, благонадежден и резистентен сътрудник. Само за няколко месеца от встъпването в служба на Служебния кабинет успяхме да получим утвърждение на всички 10 европрограми за страната ни ", акцентира Пулев.

Пулев добави, че следва МИР да започва процедура за развиване на индустриалните зони и паркове с бюджет 212 млн. лева, както и други процедури за бизнеса, свързани със зеления преход и кръговата стопанска система.

Пулев благодари на Българската организация за вложения за напъните им и резултатите за привличането на предпочитани стратегически вложители у нас, както и че демонстрират едно ново, самодейно лице.

Събитието се организира в София Тех Парк. Обръщения направиха президентът Румен Радев, еврокомисарят за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел, вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на стопанската система Никола Стоянов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР