Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е

...
Основен фактор за сигурността на всички държави в НАТО е
Коментари Харесай

Радев: На срещата на НАТО ще обсъдим проекти за развитието на отбранителната ни индустрия

" Основен фактор за сигурността на всички страни в НАТО е нашето единение " - това съобщи президентът Румен Радев при идването си за днешната среща на върха на алианса в Брюксел, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Белгия.

Държавният глава разясни, че приказва за единение освен в общата политическа воля за развиване на съответни отбранителни качества и реализиране на съгласуемост за водене на взаимни интервенции, само че и в развиването на отбранителните промишлености и водещите технологии. Той означи, че проектът на НАТО за развиване до 2030 година залага високи цели.

" Предстои да обсъдим акомодацията във все по-предизвикателната среда за сигурност , стратегическите цели на алианса и методите за тяхното реализиране ", уточни Радев.

И напомни, че на срещата на върха на НАТО през 2019 година е сложил въпроса за растящото разделяне сред страни производители, които развиват стопанските системи и обществените си системи посредством произвеждане на високотехнологични отбранителни артикули и изнасят, и на страни-клиенти, които, купувайки тези артикули, влагат в икономическите системи на развитите страни и по този метод изостават още повече в своето обществено и икономическо развиване.

" Посочих пътища за превъзмогване на този технологически раздор сред страните от НАТО посредством усилване на индустриалното съдействие и продан на технологии при всяка по-крупна военна договорка. Със удовлетворение мога да споделя , че в проекта " НАТО 2030 " към този момент виждаме начални планове, които да водят в тази посока ", съобщи още президентът.

" Изключително задоволен съм, тъй като плановете, които ще обсъдим през днешния ден, са залог за опазване на софтуерното преимущество на алианса и са от голямо значение за развиването на отбранителната промишленост на България, на нашия теоретичен капацитет , на частната самодейност и на старт-ъп екосистемите ", добави той.

 Снимка: АP/БТА

Междувременно английският министър председател Борис Джонсън разяснява, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще съобщи няколко " твърди послания " на съветския президент Владимир Путин тази седмица, заяви организация Ройтерс, представена от БНР. Байдън, който взе участие в срещата на НАТО, ще беседва с Путин в сряда в Женева.

Джонсън изрази вяра, че разговорът с Русия ще се усъвършенства.

" Винаги съм се надявал, че нещата с Русия ще се подобрят, само че... се притеснявам, че до момента те са много разочароващи от гледната точка на Англия ", сподели Джонсън при идването си за срещата в Брюксел.

 Байдън дойде в Брюксел за срещата на НАТО, съобщи, че Русия е по-слаба, в сравнение с наподобява Виж още

Същевременно Даунинг стрийт заяви, че Джонсън е споделил на украинския президент Володимир Зеленски, че на срещата на НАТО ще изрази безпокойството си от дестабилизиращите дейности на Русия по границата с Украйна.

Британският министър председател уточни още, че алиансът не желае нова студена война с Китай .

" По отношение на Китай - не мисля че някой към масата желае да се впусне в нова студена война с Китай. Но считам, че хората виждат провокации, виждат неща, с които би трябвало дружно да се оправим, само че виждат и благоприятни условия ", посочи той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР