Брайън Хюстън, основател на църквата Hillsong, признат за невинен в укриване на сексуални престъпления на баща си над деца

...
Основателят на църквата Hillsong Браян Хюстън беше осъден за невинен
Коментари Харесай

Основателят на църквата Hillsong Браян Хюстън беше осъден за невинен по австралийско обвинение за укриване на сексуални престъпления на баща си на деца в четвъртък.

69-годишният Хюстън беше старши глобален пастор на базираната в Сидни църква, когато полицията го обвини преди две години в укриване на сериозно обвинително престъпление. Той се отказа от църковните си роли месеци по-късно. По това време мегацърквата каза, че вътрешно разследване на обвиненията в неподходящо поведение разкрива, че Хюстън е „нарушил кодекса за поведение на пастора в Хилсонг“. Престъпленията на Хюстън към полицията. Кристофи прие, че Хюстън вярва, че жертвата, Брет Сенгсток, не е искала малтретирането през 70-те години да бъде докладвано на полицията.

средно около 150 000 присъстващи седмично.

Хилсонг призна решението в изявление на църквата.

„Нашата молитва е онези, които са засегнати дълбоко и неотменимо от действията на Франк Хюстън, да намерят мир и изцеление и нашият бивш старши пастор Брайън Хюстън и семейството му да могат да гледат в бъдещето и да продължат да изпълняват Божиите цел за живота им", се казва в него.

Хюстън разбира през 1999 г. за малтретирането от страна на баща си на тогава 7-годишния Сенгсток. Баща му призна и беше лишен от сан като пастор на Асамблеите на Бога. Франк Хюстън почина през 2004 г. на 82-годишна възраст, без да бъде обвинен.

Брайън Хюстън сподели информация за престъпленията на баща си с църковни лидери, но не и с полицията.

Прокурорът Дарет Харисън каза, че Хюстън е открил удобно извинение да избегне докладването на обвинението на властите, за да защити както църквата, така и баща си.

Христофи каза, че доказването на мотивацията извън разумното съмнение е „наистина тежка задача“.

Прокурорите също твърди, че Браян Хюстън е използвал неясен език, когато е говорил публично за малтретирането на баща си и отстраняването му като министър.

Кристофи установи, че докато Браян Хюстън може да е използвал евфемизми публично, значението му е очевидно и говорейки „широко и свободно" за малтретирането на баща му показва, че Хюстън иска хората да знаят, каза магистратът.

"Това е точно обратното на прикриване", каза Кристофи.

Обвинението последва резултатите от разследване на австралийското правителство, публикувано през 2015 г. относно институционалните отговори на обвиненията в сексуално насилие над деца.

Разследването установи, че на Франк Хюстън е било разрешено да се пенсионира тихо в отговор на престъпленията си. Браян Хюстън беше изправен пред потенциална присъда от 5 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Твърденията за неподходящо поведение, които бяха разследвани от вътрешно разследване, бяха два случая за 10 години, съобщи CBS News по-рано. В една жалба Хюстън беше обвинен в изпращане на „неподходящи текстови съобщения“ до член на персонала на църквата. Хилсонг каза, че Хюстън е бил зависим от сънотворни и под влиянието им по това време и че Хюстън "незабавно" се е извинил. По-късно сътрудникът подаде оставка.

Втората жалба твърди, че Хюстън е почукал на вратата "на хотелска стая, която не е негова" на конференция на Hillsong, влязъл е в стаята и е прекарал известно време с "женския обитател". Хилсонг каза, че пасторът е "станал дезориентиран" преди инцидента поради консумацията на по-висока от предписаната доза лекарства против тревожност и алкохол. Подробностите за инцидента не могат да бъдат поддържани, каза църквата, но „поведението предизвиква сериозна загриженост“.

Съобщава се, че Хюстън е бил съгласен да предприеме поредица от мерки след разследването, но до края на 2021 г. църквата каза, че трябва да предприеме „по-нататъшни мерки“.

Хюстън не спомена тези искове за неправомерно поведение, когато обяви напускането си от църквата през януари 2022 г., като каза само, че напуска, за да се съсредоточи върху обвиненията, повдигнати срещу него от австралийския съд.

През последните години Hillsong беше обект на документални филми в мрежи, които включват Hulu и TLC.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР