Основателят на Oracle (ORCL) Лари Елисън се възползва от популярността

...
Основателят на Oracle (ORCL) Лари Елисън се възползва от популярността
Коментари Харесай

Дързък милиардер изпревари Бил Гейтс и вече е четвъртият най-богат човек в света

Основателят на Oracle (ORCL) Лари Елисън се възползва от известността на изкуствения разсъдък и в понеделник изпревари създателя на Microsoft (MSFT) Бил Гейтс и зае четвъртото място в показателя на милиардерите на Bloomberg, оповестява изданието, представено от Военновъздушни сили.

Елисън към този момент е четвъртият най-богат човек в света със зашеметяващата чиста стойност от 129,8 милиарда $, заяви Bloomberg.

Той единствено за малко да изпревари Гейтс, чиято чиста стойност - оповестява Bloomberg - сега е 129,1 милиарда $. За първи път Елисън е по-богат от Гейтс, който нарежда над № 5 в листата, оповестява изданието.

През 2014 година Елисън разгласи, че се отдръпва от поста основен изпълнителен шеф на Oracle, макар че не напусна компанията. След това той стана ръководител и основен софтуерен шеф на софтуерната компания и натрупа по-голямата част от благосъстоянието си от каузи си в нея.

Акциите на Oracle са поскъпнали с повече от 42% от началото на годината до момента и сега се търгуват за 116,50 $ при затварянето на пазара в понеделник. Според оповестените във вторник доклади на компанията Oracle е осъществила рекордни доходи от 50 милиарда $ през финансовата 2023 година Инфраструктурният бизнес и облачните услуги на компанията са довели до растежа, съобщи основният изпълнителен шеф Сафра Кац.

Oracle печели пари от изкуствения разсъдък, инвестирайки в съперника на OpenAI - Cohere, който набра общо 270 млн. $ в кръг на финансиране предходната седмица, съгласно отчети.

Елисън е най-големият акционер в Oracle и има почти 42,9% от акциите на компанията. 78-годишният Елисън има и 1,5% дял в Tesla.

Ето какво е има милиардерът : шестия по величина остров на Хаваите, " Лана'л " ; голяма сбирка от японско и самурайско изкуство; десетки къщи в Калифорния и някои много скъпи яхти.

През 2010 година Елисън продаде на холивудския магнат Дейвид Гефен своята голяма 453-футова яхта " Rising Sun ", която беше десетата по величина в света. Дръзкият милиардер има и 288-футовата Musashi, която е на 50-то място.

Oracle е един от най-големите снабдители на корпоративен програмен продукт в света. През 1977 година Елисън и неговите сътрудници стартират да продават първата релационна база данни, която назовават Oracle Database. Пет години по-късно те преименуват компанията си на " Oracle " по името на своя програмен продукт.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР