Основателят на Faсebook Марк Зукърбърг призна пред Конгреса на САЩ,

...
Основателят на Faсebook Марк Зукърбърг призна пред Конгреса на САЩ,
Коментари Харесай

Зукърбърг призна, че е подценил злоупотребата с данни

Основателят на Faсebook Марк Зукърбърг призна пред Конгреса на Съединени американски щати, че компанията му не е направила задоволително, с цел да предотврати злоупотребите с персонална информация на консуматори, и сервира извинения в документално изказване.

" Сега е ясно, че не направихме задоволително, с цел да предотвратим потреблението на тези принадлежности за причиняване на вреди. Става дума за подправените вести, за задграничната интервенция в изборите, за разпалването на ненавист и за отбраната на информацията ", споделя Зукърбърг в изказването до комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите.

За следващ път той сподели, че е позволил неточност и се извини. Вижданията ни за нашата отговорност не бяха задоволително необятни и това беше неточност, написа Зукърбърг.

Днес стартира чуването му пред Конгреса по абсурда с английската компания Cambridge Analytica (СА), злоупотребила с данните на милиони консуматори, с цел да манипулира гласуването на американските президентски избори през 2016 година Зукърбърг одобри да даде показания през американския конгрес, само че отхвърли да свидетелства през английския парламент.

В профила си във Faсebook Зукърбърг даде обещание, че компанията ще създаде независима комисия, с цел да изследва ефектите на обществените медии върху изборите и демокрацията изобщо.

Междувременно от през вчерашния ден обществената мрежа стартира да изпраща уведомления до всички консуматори, чиито персонални данни са изтекли към СА. Писма ще получат и потребителите, чиито данни не са потърпевши. Потребителите също така ще бъдат осведомени какви приложения са конфигурирали и до какви данни те имат достъп.

Фейсбук краткотрайно блокира и компанията за разбори Cubeyou, която бе обвинена, че посредством анкетата You Are What You Like (известна и като Apply Magic Sauce) е събирала информация за потребителите на обществената мрежа освен за университетски проучвания, само че и с търговски цели.

Разследването на Cubeyou започна след като телевизия CNBC заяви, че компанията е нарушила политиката на дискретност във връзка с потребителите.

Cubeyou упорства, че е уведомила Фейсбук за желанията си да употребява данните и за научни проучвания, и за търговски цели.

Сайтът на изследването The You Are What You Like е основан от Cubeyou дружно с Центъра за психометрия в Кеймбриджкия университет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР