Основателят на EnduroSat Райчо Райчев. Българската компания за наносателити EnduroSat

...
Основателят на EnduroSat Райчо Райчев. Българската компания за наносателити EnduroSat
Коментари Харесай

Германският фонд Freigeist влага над 1 млн. евро в българската EnduroSat

Основателят на EnduroSat Райчо Райчев.

Българската компания за наносателити EnduroSat притегли поредна инвестиция. Германският фонд Freigeist вложи в бизнеса над 1 млн. евро, което е най-голямата им инвестиция досега. Новата финансова инжекция идва единствено месец след както EnduroSat притегли финансиране от 652 хиляди лева, обезпечени от Neo Ventures. Целта на компанията е да разрасне инженерния си екип и публично да стартира да предлага нова споделена сателитна услуга.

Сателити в орбита

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики EnduroSat е учредена през 2015 година и създава наносателити, които летят в ниска околоземна орбита (най-често сред 500 и 650 км. височина). Целта на бизнеса им е да се трансфорат в снабдител на данни от космоса. " Всеки спътник може да носи няколко потребни товара на разнообразни клиенти в орбита, като камери, датчици, електроника, без да се постанова смяна в хардуера на спътника. Така клиентите " споделят " спътника и имат пряк достъп до своя потребен товар през общоприета облачна услуга и без да би трябвало да влагат в наземна инфраструктура ", споделя пред " Капитал " създателят на EnduroSat Райчо Райчев.

Новата инвестиция от Freigeist ще помогне на компанията да изстреля втори личен спътник в края на годината или при започване на 2021 година и да стартира да предлага споделената сателитна услуга на крайните клиенти, измежду които могат да бъдат частни компании, научни организации, университети и галактически организации. Данните от спътниците биха могли да бъдат потребни на транспортни компании да вземем за пример при наблюдаване и следене на товарите им, както и на енергийни компании за наблюдаване на инфраструктурата им.

" Успяхме да реализираме мощни пазарни резултати и компанията са намира в добра позиция за напредък. Новата ни Shared Satellite Service ще обезпечи изцяло нов вид достъп до орбита, с което се надяваме да помогнем за доста по-бързото стартиране на нови галактически услуги от наши клиенти ", споделя още Райчев. През 2018 година EnduroSat регистрира доходи в размер близо 1.9 млн. лева и облага от съвсем 260 хиляди лева, като прогнозата на компанията е да усили двойно финансовите си резултати през 2020 година

Инвестиции с продължение

Инвестициите на фонда Freigeist са с фокус напреднали софтуерни компании от Европа, които създават решения в секторите космос, енергийна успеваемост, подвижност и други Макар да не прецизират точната сума, вложенията в EnduroSat надминават 1 млн. евро, като задачата на фонда е да влага дълготрайно в фирмите от портфолиото си. Според информация в Търговския указател новото нарастване на капитала на " Ендуросат " е тъкмо с 1.95583 млн. лева или 1 млн. евро. Срещу тях фондът получава 3914 привилегировани акции, които подхождат на 5.4% от акциите с право на глас. Така инвестицията прави оценка цялата българска компания на над 36 млн. лева

" Истинските промени лишават време и изискват самообладание. Нямаме външни вложители във Freigeist, които желаят да получат бърза възвръщаемост ", разясняват пред " Капитал " от фонда. " Преди EnduroSat събирането на данни от космоса беше доста комплицирано, скъпо и отнемаше години обмисляне. Скоро всеки ще има достъп до космоса, което ще докара до по-интелигентни и положителни решения на Земята ", споделят още от фонда.

От Freigeist дават образец и с друга компания от портфолиото им - Lilium Aviation, която създава дребен електрически джет и е набрала вложения от над 300 млн. евро, с повече от 500 чиновници, само че по думите им от Freigeist не са и помисляли за продажба даже на една акция.

Сред акционерите в EnduroSat е и българският евъргрийн фонд Neo ventures, който също цели да влага дълготрайно в фирмите от портфолиото си. Още от основаването си фондът вложи в EnduroSat 1 млн. евро, а преди месец още 652 хиляди лева Финансовата компания Trading 212 и гейм разработчикът Imperia Online също са измежду вложителите в EnduroSat. През 2017 година българската компания получи финансиране от Европейската комисия по Инструмента за дребни и междинни предприятия по стратегия " Хоризонт 2020 " в размер на над 1.2 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР