Основателят на частната военна компания Вагнер Евгений Пригожин обвини руския

...
Основателят на частната военна компания Вагнер Евгений Пригожин обвини руския
Коментари Харесай

Атаките на Пригожин към Кремъл не спират, обвини Шойгу и Герасимов в държавна измама

Основателят на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин упрекна съветския министър на защитата и началника на Генералния щаб, че са лишили бойците му от муниции и са се пробвали да унищожат " Вагнер " - дейности, които съгласно него са равносилни на държавна измяна, оповестява " Ройтерс ", представен от

Някогашният бизнесмен в областта на кетъринга Пригожин, който преди избягваше публичните изяви, от началото на войната в Украйна преди година заема все по-централна роля в съветската политика. Неговата група " Вагнер " е отпред на продължаващата от месеци борба за град Бахмут в Донецка област в Украйна.

" Просто има директно опълчване. Това може да се приравни на държавна измяна ", декларира Пригожин в аудиозапис, оповестен в неговия канал в " Телеграм ".

Това е второто сходно известие, оповестено от шефа на " Вагнер " за два дни. Вчера той се оплака, че неуточнени съветски длъжностни лица съзнателно отхвърлят на бойците му задоволително муниции поради продължаващото съревнование сред него и част от съветския хайлайф.

Видимо ядосан и говорейки с нараснал звук, Пригожин упрекна съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, че съзнателно са предизвикали дефицита на оръжие, което по негови думи води до огромни загуби измежду бойците от " Вагнер ", които се борят към Бахмут.

" Началникът на Генералния щаб и министърът на защитата дават заповеди надясно и наляво не просто да не се дават муниции на ЧВК " Вагнер ", само че и да не се оказва помощ с въздушния превоз ", твърди Пригожин.

От началото на спора Пригожин е в открита омраза с генералите и чиновниците на Кремъл, които упреква в незадоволително старание при провеждането на военната акция против Киев. Най-остро той подлага на критика Министерството на защитата, което укорява, че се пробва да присвои заслугите за достиженията на " Вагнер " на бойното поле.

Миналата седмица Белият дом заяви, че групата " Вагнер " е дала над 30 000 жертви от началото на съветската инвазия в Украйна, като към 9 000 от тях са убити по време на бойните дейности.

Вашингтон разясни, че към 90% от убитите в Украйна от декември насам са с присъди, като с това напомни за вербуването от Пригожин на пандизчии, които да вземат участие в сраженията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР