Основателят на частната военна армия Вагнер и бизнесмен Евгений Пригожин

...
Основателят на частната военна армия Вагнер и бизнесмен Евгений Пригожин
Коментари Харесай

Хвърлят всичко под ножа“. Пригожин закри фабриките си за тролове

Основателят на частната военна войска " Вагнер " и предприемач Евгений Пригожин разпусна медийния холдинг " Патриот ", който включваше уеб страниците РИА ФАН и Народные новости. В петък доста издания на медийния холдинг оповестиха закриването си.

За прекратяването на работата на РИА ФАН заяви пред ТАСС основният редактор Кристина Масенкова. Редакторите на изданието Невские новости, което е част от " Патриот ", оповестиха прекратяването на съществуването си и се сбогуваха с читателите. Същото направи и изданието Экономика сегодня. Политика сегодня разгласи, че ще бъде " коренно преформатирано " и може да продължи да работи във формат на авторски блог.

Според изданието срещата за закриване на компанията се е състояла с персоналното присъединяване на Пригожин. Редакторите са били инструктирани да „ хвърлят всичко под ножа “ и да унищожат всички следи от наличието си в интернет – освен медийни уеб сайтове, само че и обществени мрежи, телеграм канали, страници в Яндекс и чатове.

Няма информация къде се намира Пригожин след прекратяването на протеста на " Вагнер " предишния уикенд. Стана ясно, че съветският президент Владимир Путин се съгласил да допусне Пригожин да замине за Беларус, само че не е известно дали това се е случило.​

Повечето от чиновниците на медийния холдинг Patriot в Санкт Петербург, чийто съвет на шефовете се оглавяваше от Пригожин, не се появиха на работа след експлоадирането на протеста предишния уикенд. По същото време е осъществено претършуване в постройката на холдинга, от която са конфискувани сървърите.

Вестник " Комерсант " написа, че медиите, свързани с Пригожин, са блокирани от медийния регулатор Роскомнадзор. Причините за блокирането не се прецизират.

Появата на холдинг, обвързван с Евгений Пригожин, стана известна през 2019 година, само че едвам при започване на 2023 година той призна, че е основал и финансирал Агенцията за интернет проучвания (АИИ). Това е компания, която Вашингтон дефинира като " плантация за тролове " и която съгласно Съединени американски щати се е намесила в президентските избори там през 2016 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР