Основателят и ръководител на гръцката неправителствена организация ERCI Панос Мораитис,

...
Основателят и ръководител на гръцката неправителствена организация ERCI Панос Мораитис,
Коментари Харесай

Арестуваха ръководител на гръцка НПО, прекарвал мигранти от остров Лесбос за пари

Основателят и началник на гръцката неправителствена организация ERCI Панос Мораитис, упрекнат в подкрепяне на незаконната миграция на остров Лесбос, бе арестуван през днешния ден, откакто се съобщи на полицията на острова, заяви Агенция Франс Прес. Егейският остров Лесбос е входна врата за незаконни мигранти, идващи в Гърция от Турция.

Панос Мораитис, търсен от полицията от три седмици, е подложен под арест в очакване да се яви пред прокурор в петък, съобщи Българска телеграфна агенция.

В известие на уеб страницата си неправителствена организация ERCI /Международен център за незабавен отговор/ отхвърли обвиняванията против нея, като акцентира, че тя е работила на остров Лесбос " в тясно съдействие с управляващите ".

От общо 30 членове на неправителствената организация, упрекнати от полицията, четирима към този момент бяха сложени в прелиминарен арест: 23-годишната сирийска бежанка Сара Мардини; Шон Байндър, който е немско и ирландско поданство, както и двама гръцки чиновници - Насос Каракицос и Мирела Алексу.

Тяхната отбрана се приготвя да изиска още веднъж освобождението им след отхвърлянето на първите претенции за това, сподели за Агенция Франс Прес Харис Пецикос, един от техните юристи.

Полицията упреква тези лица, че са оказвали " директна помощ на проведени групи за трафик на мигранти ".

Според полицията те са търсели по този метод " финансова облага под формата на дарения за неправителствената организация ".

Според Пецикос става дума за случай на " криминализиране на помощта за бежанците ".

Това не е първо следствие, включващо хора, работещи с мигранти в Гърция. През май гръцки съд оправда трима испански и двама датски доброволци по обвинявания в трафик на хора.

Сирийската бежанка Сара Мардини и сестра й Юсра станаха известни, откакто с помощта на уменията си по плуване изведоха до брега почналата да потъва лодка, с която дружно с още 18 души бяха поели от Турция към остров Лесбос през август 2015 година, напомня Агенция Франс Прес.

Юсра взе участие в Олимпийските игри в Рио през 2016 година в тима на бежанците и от 2017 година е посланичка на благосклонност на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР