Основателят и доскорошен изпълнителен директор на фалиралата криптоборса Сам Банкман-Фрийд

...
Основателят и доскорошен изпълнителен директор на фалиралата криптоборса Сам Банкман-Фрийд
Коментари Харесай

Основателят на FTX пледира невинен. Предстои дело за епична измама

Основателят и досегашен изпълнителен шеф на банкрутиралата криптоборса Сам Банкман-Фрийд отхвърли да признае виновност за обстановката с неговата компания и пледира почтен пред Окръжния съд на Съединени американски щати в Ню Йорк в сряда. В наследник костюм, бяла риза и строга вратовръзка някогашният към този момент милиардер се появи в съда в компанията на своите маститити юристи и чу от съдията, че делото против него ще стартира всъщност на 2 октомври. 

Местната прокуратура назова случая " машинация в епични размери ", а управлението на държавното обвиняване разгласи, че Банкман-Фрийд е провел една от най-големите финансови измами в историята на Съединени американски щати. Борсата му бе четвъртата най-голяма в света, само че се срина единствено за няколко седмици. 

Първият удар пристигна от съперниците - шефът на " Байнанс " разгласи, че ще продаде всички токени на FTX, поради подозрения в стабилността на ликвидната позиция на компанията. Когато такова деяние се извърши от един от най-силните хора в промишлеността, разумно го следват и други. Само за дни клиентите на FTX изтеглиха над 6 милиарда $ от платформата, а Банкман-Фрийд бе подготвен да продаде всичко на " Байнанс " единствено и единствено да избави компанията си. " Байнанс " отхвърли и всичко рухна. 

Днес прокуратурата споделя, че Фрийд е откраднал пари от платформата, с цел да финансира друга закъсала своя компания. Освен това е употребявал пари, с цел да финансира пазаруване на дял в компанията на българина Влад Тенев - RobinHood. 

Пледирането почтен се очакваше, тъй като съгласно американското законодателство по този начин той ще получи достъп до доказателствения материал на обвиняването. Именно поради представянето на материалите на прокуратурата и делото е отсрочено за октомври - обвиняването твърди, че има потребност от време, поради нови документи, които са открити в последната седмица. 

Ако бъде приет за отговорен, Банкман-Фрийд може да получи до 115 години затвор. В момента той е пуснат под гаранция за невероятните 250 млн. $, които бяха обезпечени от родителите на някогашния милиардер. 

Двама от висшите мениджъри на FTX към този момент се признаха за отговорни и се счита, че спомагат на прокуратурата и евентуално ще свидетелстват против Фрийд. 

В сряда по тематиката приказва особено назначеният синдик на FTX, който акцентира, че съгласно него аргументите за срутва са, че " доста дребна група от извънредно неопитни и необразовани хора ". 

" Никога в кариерата си не съм виждал подобен неуспех на корпоративния надзор на всички равнища в една организация - от неналичието на финансови доклади до цялостната липса на какъвто и да е вътрешен надзор или ръководство ", заяви Джон Рей, представен от Ройтерс. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР