Основаният от Безос онлайн гигант Amazon наскоро отново достигна пазарна

...
Основаният от Безос онлайн гигант Amazon наскоро отново достигна пазарна
Коментари Харесай

Джеф Безос е продал 3% от акциите си в Amazon за 3.5 млрд. долара

Основаният от Безос онлайн колос Amazon неотдавна още веднъж доближи пазарна капитализация от над 1 трлн. $ и се върна в така наречен " клуб на трилионерите "

Собственикът на Amazon Джеф Безос е продал през миналата седмица част от акциите си в Amazon на стойност съвсем 3.5 милиарда $. Според доклад, подаден пред Комисията за скъпи бумаги и тържища в Съединени американски щати (SEC), той е пласирал 1.716 млн. скъпи бумаги - към 3% от общия брой, които има, оповестява Financial Times.

" Разпродажба "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента Джеф Безос е притежател на 11% от акциите на онлайн колоса Amazon, учреден от него през 1994 година, който неотдавна доближи пазарна капитализация над 1 трлн. $.

Сделките са осъществени по правилото на SEC 10b5-1, което разрешава на притежатели на акции в обществена компания да продадат избран брой при авансово заложени цени и в избран интервал. Целта е да се избегнат обвинявания, че акционерите употребяват вътрешна информация за персонална полза.

Последната " ликвидация " на акции на Безос беше през юли и август предходната година, като договорката още веднъж се реализира при авансово контрактувани параметри. Тогава той продаде над 1.5 млн. акции на обща стойност 2.8 милиарда $.

Amazon отхвърлят коментар по тематиката, а представител на Джеф Безос не е могло да бъде открит.

В изгода на бъдещето

Безос, който съгласно показателя Bloomberg`s Billionaires е най-богатият човек в света, е споделил, че обмисля да продаде част от акциите си, с цел да финансира различен собствен бизнес - компанията за галактически пътувания Blue Origin.

" Единственият метод, който виждам да употребявам подобен финансов запас, е да трансформира облагите ми от Amazon в галактически пътувания ", разкрива милиардерът през 2018 година пред изпълнителния шеф на немския издател Axel Springer на събитие в Берлин.

През 2018 година Джеф Безос и някогашната му брачна половинка Макензи Безос подариха 2 милиарда $, с цел да оказват помощ напъните за понижаване на бездомните, както и с цел да финансират нови учебни заведения за фамилии с ниски приходи.

Въпреки това наподобява, че интензивността на благотворителния му фонд идва по-скоро от дарения на акции, в сравнение с директни средства. Според документ от 21 ноември 2019 година Безос е дарил над 56 хиляди скъпи бумаги на обща стойност малко под 99 млн. $ на неуточнени неправителствени организации. В същия ден излиза наяве, че фондът му Bezos Day One Fund е дал финансова помощ 98.5 млн. $ на 32 благотворителни сдружения, помагащи на бездомните.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР