Основана от Луис Майер, ръководител на MGM, през 1927 г.

...
Основана от Луис Майер, ръководител на MGM, през 1927 г.
Коментари Харесай

Любопитни факти за наградите Оскар

Основана от Луис Майер, началник на MGM, през 1927 година Академията за кино изкуства и науки е замислена като организация с нестопанска цел, която да оказва помощ за прогрес в киноиндустрията. Първата гала по връчването на Оскарите се състои две години по-късно в холивудския хотел Рузвелт, на 16 май 1929 година Билетите за частната вечеря костват 5 $, а церемонията по представянето, проведена от Дъглас Феърбанкс [актьор и първи президент на Академията], продължава единствено 15 минути.

По това време филмовата промишленост претърпява трагичен напредък с революционното въвеждане на звука. Но макар че първите извънредно известни към този момент озвучени филми като The Jazz Singer (1927) са пуснати преди първите награди Оскар, те не са взети под внимание, защото е незаслужено да се съпоставят с немите филми.

Първата по рода си премия Оскар е присъдена на Емил Джанингс за най-хубав артист за основните му функции в немите „ The Way of All Flesh “ (1927) and „ The Last Command “ (1928). Първата премия за най-хубав филм получава „ Wings “, филм от 1927 година, който споделя историята на двама водачи, влюбени в една и съща жена. Създаването на кино лентата коства 2 милиона $, което го прави най-скъпият за времето си. До излизането на „ The Artist “ през 2012 година „ Wings “ е единственият глух филм, печелил „ Най-добър филм “.

Може би един от най-неудобните моменти на премиите Оскар се случва през 1933 година, когато Франк Лойд и Франк Капра са номинирани в категорията за най-хубав режисьор. Увлечен от вълнението си, Франк Капра чува Уил Роджърс, който връчи премията, да споделя „ Хайде, вземи го, Франк! “ Той съответно изтича до сцената, с цел да си вземе премията, единствено с цел да откри, че в действителност става въпрос за другия Франк – Лойд.

Капра назовава пътя назад до стола си „ най-дългата, най-тъжната и най-разтърсващата разходка в живота ми “.

 Alice Brady by Albert Witzel

Наградата за най-хубава поддържаща актриса от 1938 година е присъдена на Алис Брейди (на снимката) за ролята й в „ In Old Chicago “ (1937). Тя обаче е прекомерно болна, с цел да участва на церемонията. Така, когато е оповестена премията й, незнаен мъж се качва на сцената, с цел да я вземе, явно от нейно име. Преди обаче някой да разбере, че нещо не е наред, мъжът липсващ. Мистерията на самоличността на измамника – и какво се е случва с открадната статуетка – по този начин и не се знае.

Популярната легенда споделя, че името Оскар произлиза от библиотекаря на Академията Маргарет Херик, която споделя, че статуетката поразително наподобява на чичо й Оскар. Каквато и да е истината, през 1939 година Академията взема решение публично да одобри името, което тогава към този момент се употребява импровизирано от няколко години.

След спечелването на Нобелова премия за литература през 1925 година Шоу получава и премия Оскар за адаптиране на театралната си пиеса „ Pygmalion “ от 1913 година във кино сюжет. Той обаче не участва на церемонията, като споделя: „ Те биха могли също да изпратят известна чест и на Джордж за това, че е крал на Англия “.

На първите награди Оскар през 1929 година спечелилите са оповестени на публиката три месеца преди този момент. На идната година обаче Академията взема решение да сътвори чувство за напрежение и вместо това изпраща прелиминарен лист с печелившите до вестниците като не разрешава той да бъде публикуван до 23:00 в нощта на церемонията. Тази система остана в действие през идващите 10 години.

Въпреки това, през 1940 година LA Times нарушава възбраната и афишира спечелилите във вечерно си издание. В резултат на настъпилото крушение на идната година (1941 г.) е въведена системата със запечатаните пликове (която се употребява и до днес) и резултатите стават строго защитавана загадка.

Макданиел влиза в историята през 1940 година, печелейки премията Оскар за най-хубава поддържаща женска роля, за ролята си на Мамчето в епоса за Гражданската война „ Gone With the Wind “ през 1939 година

Въпреки това, в годината, в която Макданиел печели, церемонията би трябвало да се организира в хотел, който поддържа строга политика на расова сегрегация. Твърди се, че филмовият продуцент Дейвид Селзник би трябвало да моли за услуга, единствено с цел да бъде позволена Макданиел в постройката. Въпреки че получава огромна премия, актрисата би трябвало да седи в задната част на аудиторията на специфична сегрегирана маса, надалеч от останалите нейни сътрудници. На Макданиел също е неразрешено да участва на премиерата на филма в Атланта – още веднъж поради законите за сегрегация.

Едва 62 години по-късно чернокожа актриса получава Оскар в категорията на основните функции – Хали Бери печели най-хубава актриса за осъществяването си в „ Monster’s Ball “ през 2002 година В прочувствената си тирада Бери споделя: „ Този ​​момент е толкоз по-голям от мен. Това е за всяка безименна, безлика цветнокожа жена, която в този момент има късмет, тъй като тази врата към този момент е отворена “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР