Основан през 1872 г., в Бохемският клуб се влиза само

...
Основан през 1872 г., в Бохемският клуб се влиза само
Коментари Харесай

Истинските истории зад най-известните тайни общества

Основан през 1872 година, в Бохемският клуб се влиза единствено с покана и единствено в случай че си мъж, който се счита за предан на изкуството. Девизът на клуба е „ Без плетене на паяжини “, което би трябвало да подсети на членовете му да оставят бистрят политиката и служебните каузи. Дали в действителност става по този начин, е противоречиво: приказва се, че през 1967 година Рейгън и Никсън разискват идните първоначални избори на републиканците в клуба.

Членството има своите предимства; най-желаното може би е годишното вървене в Сонома, където членовете летят в продължение на две седмици, с цел да прекарат време в Бохемската горичка, ситуирана на 11 000 декара, и да участват на разнообразни церемонии, ритуали и благоприятни условия за основаване на контакти.

Бохемската горичка се състои от над 100 разнообразни лагера с имена като „ Хилбили “, „ Мандалей “, „ Изгубените ангели “, „ Пещерният човек “ и „ Гнездото на совата “. Освен Роналд Рейгън и Ричард Никсън, други известни лица, които са били членове на клуба през вековете, са Джордж Буш, Клинт Истууд, Марк Твен и Джек Лондон. Уолтър Кронкайт също е бил член на клуба и в един миг озвучава солидната скулптура на сова, която „ приказва “ на членовете по време на церемониите по откриването.

След посещаване в клуба през 1882 година Оскар Уайлд отбелязва: „ Никога през живота си не съм виждал толкоз доста добре облечени, добре нахранени, делово изглеждащи бохеми. “

 William Huntington Russell Yale class of 1833

Уилям Ръсел

Някои хора настояват, че членуват в голям брой секрети общества – Джордж Буш да вземем за пример е бил член на Бохемския клуб и на „ Череп и кости “ – студентската организация в Йейл, в която членуват Джон Кери, Уилям Хауърд Тафт, създателят на „ Тайм “ Хенри Люс и по принцип всички хора от семейство Буш.

Дружеството е учредено през 1832 година от Алфонсо Тафт – татко на президента Тафт, и Уилям Ръсел – млад колежанин, който научава доста за тайните общества, до момента в който учи в Германия. Ръсел се завръща в Съединени американски щати, решен да сътвори своя лична група, и се обръща към Тафт, който с наслада се съгласява.

Макар че самият клуб е прочут, малко се знае за това какво в действителност се случва зад вратите на неговата централа, известна като Гробницата. Изтеклите истории, които може и да са правилни, само че може и да не са, включват обред, при който членовете лежат голи в ковчег и описват за половите си подвизи. Витае и историята, че през 1918 година обществото е откраднало черепа на самия Джеронимо и го е изложило на показ в централата си.

Въпреки че „ Череп и кости “ е може би най-известното общество в Ню Хейвън, то сигурно не е единственото: В листата на тайните клубовете на университета Йейл са още „ Свитък и клю “, „ Вълчата глава “, „ Книга и Змия “ и „ Елизабетския клуб “.

В него не става въпрос толкоз за това кой сте, що се касае за това къде сте били. Защото той е предопределен освен за приключенци, само че и за такива, които имат зад тила си действителни научни или географски достижения – да вземем за пример, Едмънд Хилари, който изкачва Еверест, или именития Ърнест Шакълтън.

Централата на клуба в Ню Йорк е цялостна с забавни артефакти, като шейната от експедицията на Робърт Пиъри на Северния полюс през 1909 година, дребното знаме на Клуба на откривателите, което Нийл Армстронг и Бъз Олдрин носят със себе си на Луната, и, несъмнено, препариран пенис на кит. След като аплайват, членовете могат да вземат публично флагче на клуба със себе си на експедиции – едно такова е било както на най-високата, по този начин и на най-ниската точка на Земята.

Освен с достиженията си Клубът на откривателите е прочут и с това, че на годишната си публична вечеря се сервират извънредно екзотични ястия. Дълго време се приказва, че през 1951 година гостите употребяват мамут на 250 000 години. По-късно обаче ДНК анализът разкрива, че това в действителност е била костенурка.

Адам Вайсхаупт

Да, илюминатите са същински – само че евентуално не са, каквито си мислите. Поне доколкото ни е известно. Ето нещата, които знаем: Орденът на илюминатите е учреден през 1776 година в Бавария от професор на име Адам Вайсхаупт. Целта му е била да насърчи открития спор и свободата на словото измежду членовете и в последна сметка да понижи религиозното въздействие върху обществото. Първоначално той стартира с шепа свои студенти по право, само че концепцията се популяризира като горски пожар и скоро има мрежа от над 2000 членове на територията на днешна Германия, Франция, Унгария, Италия и Полша. Членовете на баварските илюминати са били доста млади: твърди се, че първоначално те не са се доверявали на никого над 30-годишна възраст.

Групата просъществува десетилетие, преди държавното управление да я закрие и да заточи Вайсхаупт. Но дали илюминатите в действителност са престанали да съществуват? Оттогава насам се водят разногласия. През 1797 година се появява първата доктрина на конспирацията по тематиката – физикът Джон Робисън твърди, че илюминатите просто са се включили към масоните и са траяли учението им. През същата година Огюстен Баруел изрича друга доктрина – че илюминатите са управлявали Френската гражданска война. Паниката към тях стига даже в Съединени американски щати, където Томас Джеферсън е упрекнат, че е техен член.

 Washington Masonic print

Джордж Вашингтон като масон

Най-голямото и минимум тайното скрито общество от всички.

Масоните, както се твърди, водят началото си от действителна професионална колегия, учредена през Средновековието, която подкрепяла – както се досещате – масоните, т.е. зидарите или каменоделците. Тези хора постоянно са пътували поради работата си, тъй че постоянно са били и по-светски настроени от другите в родните си градове. С течение на времето, когато каменоделците се събирали, те говорели повече за политически и международни събития, в сравнение с за своята специалност. С течение на времето почнали да одобряват членове, които даже не са били в специалността, което също служило за задачите на увеличение на хазната от нови членски вноски. Масоните са приятелство, тъй че в него членуват единствено мъже, само че дамите, които са родственици на масон, могат да се причислят към Ордена на Източната звезда.

Някои от по-известните са: Джордж Вашингтон, Моцарт, Франклин Делано Рузвелт, Худини, Уинстън Чърчил, Каунт Бейси, Медгар Евърс, Дейви Крокет, Бъз Олдрин, Оскар Уайлд, Чарлз Линдберг, Тургуд Маршал… Има толкоз доста значими персони, които са масони, че е елементарно да се разбере за какво има тайни теории, че управляват света зад завесите. Според някои отдадени те в действителност просто се занимават с щедрост, занимават се с финансите и логистиката на ложите и играят карти.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР