Осмото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще

...
Осмото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще
Коментари Харесай

Фермерски пазар, мобилни експозиции и нестинари на Осмия Национален събор на овцевъдите

Осмото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще се организира от 10 до 12 май край Петропавловския манастир над Лясковец. Десетки хиляди гости се чакат да се стекат от цялата страна и от чужбина на най-мащабния животновъден конгрес у нас, който се организира годишно от 2012 година насам.

Събитието се провежда от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Във формата ще се включат и представители на браншови организации от Европа и Азия, които на кръгла маса ще обсъдят провокации пред младите овцевъди и козевъди и пред младите консуматори.

И тази година, по традиция, съборът ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с българската национална просвета, обичаи и фолклор. През трите дни ще се проведат изложби на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника и съоръжение, както и на профилирани лекарства и литература. Ще има изложби и забавни демонстрации на кучета и коне.

Едни от огромните атракции ще са фермерските съревнования по доене и стрижба на овце, майсторско обезкостяване на агнета и изтегляне на товари от коне-тежковози. За първи път ще се има и съревнование за най-тежък коч и пръч.

Основна цел на събора е да насърчи потреблението на овчи и кози артикули и производството им от български първични материали и по тази причина мотото на ревюто на млечни и месни хранителни артикули ще е „ Българските храни от български първични материали “.

В дните на събора на поляните край Петропавловскя манастир ще има фермерски пазар, кулинарни зони, обичайни занаяти, мобилни музейни експозиции, показващи развиването на овцевъдството по нашите земи, национални веселби, нестинари и хоротеки.

В рамките на събитието ще се организира и следващото издание на Националния фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “.

Специално за най-малките гости ще има детска творителница и разнообразни арт работилници.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР