Оскъпяването заради еко елемент при автомобилите според Радев е социален

...
Оскъпяването заради еко елемент при автомобилите според Радев е социален
Коментари Харесай

Президентът срещу данъчните промени за коли, жилища в курорти, такса смет и митници

Оскъпяването поради еко детайл при колите съгласно Радев е обществен проблем. А повдигането на такса боклук очевидно не е, тъй като президентът подлага на критика отлагането

© Надежда Чипева Още по тематиката
Как замърсяването на въздуха убива хората в огромните градове

Хиляди лондончани, нюйоркачани и пекинци умират прибързано от нечистия въздух.
27 окт 2018
Данъчните промени за 2019 година бяха признати на първо четене в бюджетната комисия

Работодателските организации упорстват за нарастване на праговете, над които фирмите подлежат на наложителен одит
16 окт 2018 Новите правила за облагане на колите ще стоварят данъчната тежест върху хората с ниски и междинни приходи, както и върху дребния и междинния бизнес като в това време няма да се подтиква замяната на остарели коли с по-нови. Това е един от претекстовете, с които президентът Румен Радев постанова несъгласие върху измененията в данъчните закони за идната година. Те са написани в Закона за корпоративното подоходно облагане, а връщането му за прегласуване в Народното събрание може да докара до закъснение на процедурата по приемане на Бюджет 2019, защото данъчните правила би трябвало да са ясни преди да бъде гласувана финансовата рамка на страната.

Освен въвеждането на екокомпонент при образуване на налога върху транспортните средства, президентът нападна и отлагането на промяната за метода, по който се пресмята такса боклук, налагането на по-висок веществен налог за парцели в курортните градчета и измененията в Закона за митниците.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Част от претекстовете на Радев са основателни, други са по-скоро спорни. Прави усещане и че част от оспорваните текстове са тези, които провокираха най-голямо публично неодобрение в последните седмици, като нарастването на налога за старите коли.

Има ли еко в екокомпонента за колите

Президентът показва противоречие с наредбите на налога върху колите с претекст, че новият метод на образуването му няма да реализира търсения еко резултат. Посочени са няколко аргументи, като част от тях имат съображение - че няма гаранции, че събраните средства от този налог ще се изразходват за екологични цели, както и че формулата за изчисляването му не взима поради типа гориво, което се употребява.

Останалите претекстове обаче могат да бъдат оспорени. Например апелът да се регистрира какъв брой постоянно се употребяват колите и този факт да се взима поради при установяване на налога върху тях, мъчно би могъл да се приложи на процедура. Президентът обръща внимание и на премахването на облекчението за съществуване на катализатори, само че действително множеството притежатели на остарели коли ги демонтират, само че не престават да го употребяват.

" С признатата уредба допустимата граница за самостоятелна преценка на законодателя е премината, защото данъчното задължение не е съобразено с нивото на приходите ", се показва в претекстовете като се прибавя, че налог транспортно средство е веществен и не би трябвало за кола с по-малка стойност ще се дължи по-висок налог.

Право на ръководещите обаче е през налозите да организират някакъв тип държавна политика, а и години наред въвеждането на облагане от вида " замърсителят заплаща " се отсрочва с претекст, че хората са небогати. Друг е въпросът че липсва цялостна държавна политика за справяне с казуса с мръсния въздух.

Промените в Закона за локалните налози, признати от Народното събрание, плануват от следващата година с изключение на мощ и година на произвеждане при установяване на дължимата сума за " налог автомобил " да се взима поради и екологичната му категория. Така дължимото за най-старите коли може да се усили с до 30%, до момента в който за най-новите да се намали. Например, при коли в екологична категория " Евро 5 " коефициентът е сред 0.6 и 0.8, което допуска понижен налог с 20 до 40%. Друг фактор за това кой по какъв начин ще усети смяната във формулата зависи и от съответната община, в която е регистриран автомобилът. Местната власт може да избира коефициента за мощ и екологична категория в избрани от закона за локалните налози и такси рамки, като съгласно този избор за един и същи автомобил данъчната тежест може да се намали или усили. Това прави и оценката на въздействието сложна за пресмятане, защото зависи от общинските препоръки.

Два мощни претекста и един под въпрос

Президентът оспорва и отлагането на промяната за таксата върху битовите боклуци за 2022 година Нейната цел е таксата да стане по-справедлива като за задачата тя стартира да се дефинира съгласно количеството боклуци, а не на база данъчната оценка на парцела, както е сега. Според президента " не е заслужено периодите за жителите и бизнеса постоянно да са наложителни, без значение от тяхната подготвеност, а периодите за страната нестимулирано да могат да се отсрочват ". И е прав, защото по този метод още веднъж се отсрочва дълго чакана промяна. В случая той не вижда, че новият модел ще натовари повече жителите, а ще облекчи фирмите, които в този момент поемат огромна част от таксата. Управляващите пък не желаят да подвигат внезапно налози преди локалните избори идната есен.

Радев оспорва и измененията в Закона за митниците, с които районните структури се преобразуват в териториални дирекции. Той показва, че закриването на сегашните митници ще докара до " преустановяване правните отношения на чиновниците ". От приходната организация обаче на няколко пъти обясниха, че измененията няма да се употребяват за всеобщи чистки. Идеята е да се сътвори по-централизирана конструкция, сходно на Национална агенция за приходите, което обаче не се разяснява в претекстовете на президента, както и фактът, че през един закон на процедура се оферират промени в куп други нормативни актове и даже тип промяна в митниците.

" Конституционно недопустимо е и плануваното преустановяване без предупреждение по преценка на шефа на Агенция " Митници " на правните отношения с висши държавни чиновници ", се показва в претекстовете, визирайки различен текст от Закона за митниците. Още при гласуването му в Народното събрание специалисти показаха, че той е противоречив, защото влиза в несъгласие със Закона за държавния чиновник точно поради неналичието на предупреждение.

Последния текст, който оспорва президентът, е въвеждането на по-високи данъчни ставки за парцели в курорти, според от потреблението на парцела. Идеята на ръководещите е да се ограничи неплащането на налози за приходи, получени от недекларирани апарт-хотели и квартири. Мотивът на Радев обаче е, че имуществените и подоходните налози би трябвало да се разграничават като се базира на решение на Конституционния съд за установяване размера на имуществените налози.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР