Оскъпяването на застраховката Гражданска отговорност да не зависи от нарушенията

...
Оскъпяването на застраховката Гражданска отговорност да не зависи от нарушенията
Коментари Харесай

И новият проект за "бонус-малус" е посрещнат с критики, заради недомислици

Оскъпяването на застраховката " Гражданска отговорност " да не зависи от нарушаванията на пътя, а единствено от отговорно породените произшествия, приканиха на конференция през днешния ден представители на организации на автомобилни инструктори, шофьорски обединявания и превозвачи. Позицията им е във връзка оферти преди десетина дни от Комисията за финансов контрол (КФН) план за разпоредба за въвеждането на системата бонус-малус, която ще регламентира разновидностите за по-евтина и по-скъпа лавица.

В плана се предлага малус точки, които ще оскъпяват застраховката, да се натрупат за превишаване на скоростта (между 1 и 5 според от това дали е в градска среда или отвън обитаеми места), погрешно изпреварване (4 точки), рискови маневри (5 точки), лишаване на преимущество (5 точки), хулиганско държание на пътя и така нататък По-скъпа лавица ще имат и водачите карали пили (между 4 и 7 точки), или без брошура (5 точки).

" При състояние, че семейство има два автомобила и един от шофиращите надвиши скоростта в границите на година с сред 21 и 30 км/ч отвън обитаемо място, през идната година гражданската отговорност ще нарастне със 140 лв. ", разяснява своите калкулации, на база новата разпоредба, ръководителят на Българско обединяване на водачите Христо Радков. При две превишения на скоростта в града с над 50 км/ч сумата към този момент скача с 1680 лв..

Бяха дадени и образци за компания с пет автомобила и транспортна компания с 10 влекача, при които гражданската за всички транспортни средства би скочила с 324 и 9750 лв. даже при едни превишаване на скороста с сред 21 и 30 км/ч и с 3900, и 117 000 лева при две отклонения с над 50 км/ч в града.

" Всички одобряваме за обикновено, че не може за едно нарушение да се постановат няколко наказания, а в тази ситуация да превишена скорост те стават три - санкция, лишаване на контролни точки и повишаване на застраховката, аргументира се ръководителят на Съюза на преподавателите по автомотоподготовка Йонко Иванов.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова уточни и няколко странични резултата, от приемането на такива текстове. " Корупцията на пътя ще се усили. Ако знаете, че акта ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите съществени суми, с цел да не ви напише пътния служител на реда подобен ", уточни тя.

Като евентуален проблем тя вижда и намирането водачи за рейсове. Милтенова акцентира, че не е работа на застрахователите да възпитават водачите.

Участниците в конференцията оповестиха, че ще внесат предложение в КФН бонусите и малусите да са като в множеството европейски страни, където има повече скали за бонус и по-малко за малус, в сравнение с в българския план и оскъпяването е обвързано единствено с произшествията.

При състояние, че сегашните текстове се запазят без смяна, беше оповестено, че ще се провежда народен транспортен митинг с присъединяване на превозвачи, инструктори и елементарни водачи.

Комисията за финансов контрол заяви, че работната група след половин година работа е подготвена с предложение за въвеждането на системата бонус-малус при цените на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ". Идеята на нововъведението е водачите с повече нарушавания да заплащат повече, а прецизните - по-малко.

Изготвилите плана за разпоредба от КФН, Министерство на вътрешните работи и Министерство на превоза, две различни скали за " бонус-малус ": едната с 15 (петнадесет класа) при базов " безпристрастен " клас 6, пет класа "
бонус " и девет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия " бонус " клас се осъществя отстъпка от 23% от базовата награда, а в най-утежняващия " малус " клас се осъществя нарастване от 400% на базовата награда.

Втората канара съдържа 20 (двадесет класа) при базов " безпристрастен " клас 8, седем класа "
бонус " и дванадесет класа малус. При нея в най-облагодетелстващия " бонус " клас се осъществя отстъпка от 25% от базовата награда, а в най-утежняващия " малус " клас се осъществя нарастване от 400% на базовата награда.

Идеята е в границите на публичното разискване заинтригуваните да кажат коя от двете скали избират.

Преди година тематиката " бонус-малус " още веднъж беше на дневен ред, само че след месеци разисквания, не се стигна до заключителен вид, поради прекомерно многото противоречиви моменти. Тогава даже беше нает задграничен съветник - " Ърнст&Янг ", до момента в който новият план е единствено от български специалисти.

След фиаското с предходния вид, през март новият ръководител на КФН Бойко Атанасов се разгласи за необятно авансово разискване на системата бонус-малус. " Не са ни канили на никакви разисквания ", разясниха участниците в днешната конференция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР