Осигуряването на прости и евтини мерки за здравеопазване на бременни

...
Осигуряването на прости и евтини мерки за здравеопазване на бременни
Коментари Харесай

Милион бебета могат да бъдат спасени годишно, ако се променят тези малки неща

Осигуряването на елементарни и евтини ограничения за опазване на здравето на бременни дами – като предлагането на аспирин – може да предотврати повече от един милион бебета да бъдат мъртвородени или да умрат като новородени всяка година в разрастващите се страни, сочат нови проучвания във вторник.

​Международен екип от откриватели също пресметна, че една четвърт от бебетата в света се раждат или прибързано, или с поднормено тегло, добавяйки, че съвсем няма прогрес в тази област.

Изследователите приканиха държавните управления и организациите да усилят грижите, които дамите и бебетата получават по време на бременност и раждане в 81 страни с ниски и междинни приходи.

​Осем потвърдени и елементарно използвани ограничения биха могли да предотвратят повече от 565 000 мъртвородени деца в тези страни, съгласно серия от публикации, оповестени в списание The Lancet.

Мерките включват обезпечаване на микроелементи, протеини и енергийни добавки, ниски дози аспирин, хормона прогестерон, образование за вредите от тютюнопушенето и лекуване на малария, сифилис и бактерии в урината.

​Ако стероидите бяха предоставени на бременни дами и лекарите не клампират неотложно пъпната шнур, гибелта на повече от 475 000 новородени бебета също може да бъде предотвратена, откри изследването.

Прилагането на тези промени ще коства към 1,1 милиарда щатски $, споделиха откривателите.

​Това е „ дребна част от това, което получават други здравни стратегии “, сподели Пер Ашорн, водещ създател на проучването и професор във финландския университет в Тампере.

„ Шокиращо “ постоянно срещано
Друг създател на проучването, Джой Лоун от Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, сподели пред AFP, че откривателите са употребявали нова формулировка за бебета, родени прибързано или с поднормено тегло.

Тя сподели, че обичайният метод за установяване на бебето с ниско тегло при раждане - в случай че е родено с тегло под 2,5 кг (5,8 паунда) - е бил " малко случайно определен " от финландски доктор през 1919 година

Тази „ доста тъпа мярка “ остава пример повече от век, макар множеството доказателства, че „ тези бебета не са идентични “, сподели Лоун.

Изследователите са анализирали база данни, която включва 160 милиона живородени деца от 2000 година до 2020 година, с цел да дефинират какъв брой постоянно бебетата се раждат „ прекомерно рано и прекомерно дребни “, сподели тя.

„ Доста шокиращо, ние открихме, че това е доста по-често, откакто започнете да мислите за това по по-нюансиран метод. “

Изследователите пресмятат, че 35,3 милиона – или 1 на 4 – от бебетата, родени по света през 2020 година, са били или недоносени, или прекомерно дребни, класифицирайки ги под новия термин „ дребни уязвими новородени “.

Докато множеството от бебетата са родени в Южна Азия и Африка на юг от Сахара, Лоун акцентира, че всяка страна е наранена.

Една от аргументите за забавянето на напредъка е, че тези проблеми са склонни „ да бъдат нещо, което се случва на фамилии и дами с по-малко глас “, сподели Лоун.

Например, бременните афро-американски дами в Съединените щати са получили по-ниско равнище на грижа спрямо други групи, добави тя.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР