Осигуряването на безопасна среда, полагането на пътна маркировка и намаляването

...
Осигуряването на безопасна среда, полагането на пътна маркировка и намаляването
Коментари Харесай

Няма участъци с концентрация на ПТП-та през миналата година в областта

Осигуряването на безвредна среда, полагането на пътна маркировка и намаляването на пътния травматизъм бяха измежду разискваните тематики по време на съвещание на Областната комисия по сигурност на придвижването по пътищата в Кюстендил. Комисията е под председателството на регионалния шеф инж. Александър Пандурски, който обърна внимание, че това е форматът, където би трябвало намерено да се разискват проблемите на сигурността по пътищата в обитаемоте места от Кюстендилска област.
“Доброто взаимоотношение би трябвало да продължи. Благодарим за напъните и работата от страна на АПИ. Молбата ми е да има чуваемост и добра съгласуваност сред институциите, с цел да се реализиран по-оптимални резултати ”, прикани инж. Пандурски.

По време на съвещанието бяха сложени редица въпроси, касаещи подобряването на пътната инфраструктура в област Кюстендил, положението на пешеходните пътеки, слагането на хоризонтална маркировка и опциите за създаване на неравности (легнали полицаи) на съществени пътни артерии.

Областният шеф прикани също да се обърне съществено внимание на нерагламентираното паркиране и най-много на престоя на коли по кръстовища, където доста се затруднява видимостта и има съществени предпоставки за ПТП. “Трябва да се търси опция и механизъм, който да ограничи нерегламентираното паркиране ”, настоя инж. Пандурски. Той бе безапелационен, че би трябвало да се мисли с идея, а не на парче и казусът с паркирането би трябвало да се реши умело, а не лаически.
Областният шеф прикани също по този начин представителите на общините да пренасат полемиката и по места.

В съвещанието онлайн се включи Светослав Васев, специалист в Държавната организация “Безопасност на придвижването по пътищата ”. Той отговори на огромна част от поставените въпроси и съобщи готовността специалисти от комисията да окажат подпомагане при решаването на проблемите. “Не постоянно съответната общинска администрация разполага с специалист в тази сфера, по тази причина е по-добре да бъде в съгласие с някого, който се занимава с тази материя ”, изясни Васев.

От Областно пътно обърнаха внимание, че има техни представители във всяка общинска комисия по пътна сигурност и че може да се разчита на тяхната експертност. Направените оферти на общинско равнище се изпращат за разглеждане до Областно пътно ръководство.

Зам.-кметът на община Сапарева баня Илияна Базиргянова настоя за решение па казуса с неналичието на пътна маркировка на републиканския път, който свързва общините Дупница и Сапарева баня.

“Има липса на пешеходни пътеки или има такива с износена маркировка. При нас постъпи и подписка от поданици на с. Ресилово за създаване на легнали служители на реда, защото по сектора се кара бързо и жителите на обитаемото място се тормозят за сигурността си ”, обърна внимание Базиргянова.

По време на съвещанието институциите регистрираха, че през 2023 година на територията на област Кюстендил няма сектори с централизация на ПТП-та. Като добър образец се даде и шумноизлъчващата напречна маркировка с вибрационен резултат, построена на вход/изход за град Дупница в кв. “Ценеви ”. Тя се сложи по предложение на Общинската комисия предходната година, като това улесни придвижването и обезпечи сигурността в региона.
Институциите означиха, че през 2023 година се случи и още нещо позитивно по тематиката пътна сигурност: направиха се доста превантивни поправки, като този на първокласния път през селата Цървеняно и Жиленци.

Директорът на Центъра за незабавна здравна помощ Албена Рапатинска обърна внимание, че е нужно да се вземат ограничения за контролиране на сектора покрай болничното заведение, където стопират огромен брой коли и по този начин се попречва бързото напредване на колите за спешна помощ.

По време на съвещанието на Комисията бе признат Годишният регионален отчет по сигурност на придвижването по пътищата за 2023 година Приета бе и Годишната регионална план-програма по сигурност на придвижването за 2024 година, която обаче може да бъде изменяна и допълвана.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР