Осигурените от държавата 13 млн. лв. по програмата за безплатни

...
Осигурените от държавата 13 млн. лв. по програмата за безплатни
Коментари Харесай

Парите за безплатни ученически екскурзии свършиха пресрочно

Осигурените от страната 13 млн. лева по програмата за безвъзмездни училищен екскурзии " България - просветителни направления " са разпределени към учебни заведения в страната и чужбина и за тази година финансирането стопира.

Това се схваща от прессъобщение на Министерството на образованието и науката (МОН). То беше публикувано, откакто обединяването на туроператори " Бъдеще за туризма " алармира, че учебни заведения са получили анонимно електронно известие от министерството, няма да бъдат финансирани по програмата поради привършване на финансовия запас.

Държавната програмата обезпечава средства за провеждането на безвъзмездни екскурзии по просветителни направления за интензивно учене и отвън учебно заведение. Кандидатстването за утвърждение се прави в период до 45 дни от датата на издание на програмата. Справка в уеб страницата на ведомството демонстрира, че тази година началото е било на 2 юни. Дейностите се възнамеряват и извършват до 30 юни, написа в изискванията. Въпреки описания период, средствата към 10 юли са към този момент изчерпани и разпределени към 400 учебни заведения, прецизират от просветителното ведомство.

От Обединение " Бъдеще за туризма " споделят, че учебните заведения са кандидатствали в период, само че средствата за тях не са достигнали. Те допълват, че лятната почивка на близо 2 хиляди възпитаници от цялата страна е пред неуспех, поради спряното финансиране, макар че учениците са записани и туроператорите уреждат изискванията за настаняване.

В отговор министерството регистрира засилен интерес от страна на учебните заведения, което води до неспособност за одобрение на всички образователни заведения поради одобрения финансов запас. От ведомството изясняват, че оценката за финансиране се прави по реда на постъпване на заявките от учебните заведения посредством платформите ischools.mon.bg - за учебните заведения в страната, и world.mon.bg - за българските държавни и неделни учебни заведения.

От министерството означават, че в началото по програмата са били планувани над 22 млн. лева финансиране, само че при окончателното утвърждение на програмата от служебното държавно управление, средствата са били понижени с към 40% и отпуснатите 13 млн. лева са към този момент разпределени.

Над 27 хиляди възпитаници ще бъдат включени в самодейността тази година, сочат данните на МОН. Всеки възпитаник може да бъде взе участие в група един път в границите на програмата по тематичните посоки - история и археология; география и икономика; биология, биоразнообразие и екология; изкуства, архитектура и литература; етнография, фолклор и занаяти, допълват от пресцентъра. Образователната стратегия планува провеждането на направления с дълготрайност от 2 до 5 дни до обекти по желание от утвърден лист от МОН, както и други обекти по желание на учебните заведения в сходство с техните просветителни ползи и специфичност.

Бенефициенти на средствата по модула са държавни, общински, частни и духовни учебни заведения, както и български държавни учебни заведения в чужбина и български неделни учебни заведения в чужбина, подпомагани от МОН.

Списъкът с утвърдените учебни заведения е обществен и е наличен на уеб страницата на МОН.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР