Осигурени са Ковид добавките на пенсионерите. Всички ще получават по

...
Осигурени са Ковид добавките на пенсионерите. Всички ще получават по
Коментари Харесай

Социалният министър: Бонусът за пенсионерите остава и догодина

Осигурени са Ковид добавките на пенсионерите. Всички ще получават по равно. Няма да има пенсионер, който до момента е получавал една сума, а след Нова година - по-малка от това, което е получавал досега. Това разяснява новият обществен министър Георги Гьоков в ефира на Нова ТВ.

Осигурени са обществени услуги като даване на храни на 480 000 индивида, което по думите му е прието от Европейски съюз.

"Таванът на пенсиите е една неправда на системата. Боря се да се отстрани, тъй като това демотивира хората да се самоосигуряват ", сподели още той.

Гьоков разиска и по кое време се чака да има безвъзмездни ясли и детски градини. Това е допустимо от другата образователна година. Засега тази мярка била средносрочна и не е наложителна.

"Струва 200/205 млн.лв от бюджета детските градини да бъдат безвъзмездни. Очаква се от идната образователна година да бъде решено законодателно ", сподели още той.

"Това е дълготрайно решение. Но сигурно няма да има такава политика, за която да не е обезпечено финансиране "

Според обществения министър в този момент оставало да се измислят благоприятни условия и способи да се компенсират хората, които ще гледат децата си, за които няма място в детските градини.

По думите му, в случай че парното скочи с над 30%, всички, които дават отговор на условията, ще получат помощ. 290 000 индивида получават енергийни помощи сега, като това е най-големият брой до момента. По думите му това е хубаво, че страната има пари за помощи, само че е неприятно, тъй като имало доста небогати българи, които не могат да си разрешат да заплащат парно.

Според него формулата за пресмятане цената на тока била справедлива, само че в случай че членовете на КЕВР са други, цените биха били други. Може да бъде лимитирана цената на тока, в случай че би трябвало с мораториум.

Той разиска и новите ограничения против укриването на приходите и "заплатите в плик ". Не би трябвало да има наказания за служащите, тъй като те са минимум отговорни и не би трябвало да носят отговорност.

Гьоков разяснява и закриването на частните домове, притежателите на които имат погребални организации. Закриването на домове обаче не би трябвало да става с лека ръка, тъй като в България няма доста. Не би трябвало да се позволява да се случват такива неща.

В Социалното министерство ще се влиза със зелен сертифика. "Не може да важи за едни сфери, а за други не. Българите не схващат защо става въпрос, те го свързват директно с имунизирането. Сега го обсъждаме. Първо би трябвало да се регаментира отдалечената работа и по какъв начин се съвместява зеленият документ с трудовите права ", сподели Гцоков.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждане на зеления документ, тъй като би било доста по-опасно да претърпи още една нова Ковид вълна. Но той е безапелационен, че българинът би трябвало да бъде убеждаван, а не насилван.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР