Още в първия работен ден за новата година президентът Румен

...
Още в първия работен ден за новата година президентът Румен
Коментари Харесай

ПП взеха мандата, ще тестват парламентарно мнозинство

Още в първия работен ден за новата година президентът Румен Радев връчи втория мандат за сформиране на държавно управление на " Продължаваме промяната ". Втората по величина парламентарна група получава опцията да предложи кабинет тъкмо три месеца след предварителните избори, извършени на 2 октомври предходната година.

Номинираният от Политическа партия за министър председател акад. Николай Денков взе мандата, само че групировката обвърза осъществяването му с приемането на декларация от Народното събрание. Документът включва четири национални цели: развиване на конкурентна новаторска икономика; гарантиране на националната сигурност и господство на правото; реализиране на енергийна самостоятелност и стабилно развитие; понижаване на неравенствата и достъп до качествено обучение и опазване на здравето.

Декларацията беше импортирана в Народното събрание още в понеделник, като сигурна поддръжка за нея са заявили депутатите от " Демократична България ". Най-малката партия в Народното събрание - " Български напредък " на Стефан Янев също ще реши по какъв начин да гласоподава до края на седмицата, а Българска социалистическа партия, които няколко дни по ред са изразявали " кардинално единодушие " пред сътрудниците си от Политическа партия, във вторник публично отхвърлиха поддръжка. Причината е, че в текста на документа попада част за продължение на помощта на страната ни към Украйна.

Позициите на Българска социалистическа партия и БВ станаха ясни също в първия работен ден на годината, когато " Продължаваме промяната " провежда среща с парламентарните партии. На нея не пристигнаха представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Реклама
В взаимозависимост от това дали декларацията успее да събере болшинство от над 120 гласа, Политическа партия и Демократична България или ще предложат държавно управление на малцинството, или номинираният за кандидат-премиер акад. Денков ще върне на президента втория мандат несбъднат. От " Продължаваме промяната " декларират, че в случай че документът не получи поддръжка в пленарна зала през тази седмица, няма да предложат държавно управление.

На този стадий болшинство от 120 гласа наподобява невероятно.
Какво включват четирите цели?
" Смятаме, че дефинираните четири национални цели сплотяват хората и политическите обединения, които ги съставляват, и в случай че за постигането им създадем лист от действия, които да осъществим през 2023 година, ще върнем на хопага вярата, че политиците работят за тях ", сподели Николай Денков при приемане на мандата в президентството.

Мерките към предлаганите четири национални цели са разказани във импортирания в Народното събрание план за решение.
Реклама
Икономическите цели включват ускорение на работата по всички ограничения от Плана за възобновяване и устойчивост; понижаване на административната тежест при капиталови проекти; опазване на настоящите данъчни ставки, само че въвеждане на спомагателна солидарна вноска за облагане на свръхпечалбите в областта на енергетиката и целевото й преразпределение в помощ на бизнеса и битовите потребители; осведомителна акция за влизането в Еврозоната и ускорение на модернизацията на администрацията посредством електронно ръководство.

Мерките за гарантиране на националната сигурност и господство на правото предстоящо включват реформиране на правосъдната власт - гарантиране на съдийска самостоятелност и въвеждане на механизъм за следствие на основния прокурор; реформиране на КПКОНПИ; лишаване на службите от президента и усилване на ролята на Министерския съвет в контрола над тях. Освен това се гледище за съставяне на краткотрайна комисия, която да преработи Изборния кодекс, който с ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия преди Коледа обезсмислиха машинното гласоподаване.

В целите е записано и " продължение на поддръжката за Украйна в напъните й да отблъсне съветската експанзия и да възвърне мира при опазване на териториалната си целокупност, според решението на Народно събрание от 09.12.2022 година " Това изречение предстоящо се оказа повода Българска социалистическа партия да откаже поддръжка за предлаганото решение, макар че социалистите в началото са дали обещание поддръжка за предложенията на Политическа партия.

Постигането на енергийна самостоятелност се планува да стане посредством развиване на разнородни енергийни източници, разширение на хранилището в " Чирен ", ремонт на ПАВЕЦ " Чаира " и разискване на вероятностите на нови нуклеарни мощности. До средата на тази година се изисква допълнение и прецизиране на регулаторната рамка за предпочитано развиване на възобновимите енергийни източници - слънце, вода, вятър, хидротермална сила, водород, биомаса и биогаз. Ще се търсят опция за надграждане на Плана за възобновяване и устоючивост в частта, обвързвана с въглеродния отпечатък и въглищните централи. До края на 2023 година би трябвало да де обезпечат изискванията условия за децентрализация на производството на електрическа енергия и основаване на енергийно самостоятелни общности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР