Още в първия работен ден на 45-ото Народно събрание в

...
Още в първия работен ден на 45-ото Народно събрание в
Коментари Харесай

Първи внесени законопроекти. Какви са акцентите?

Още в първия работен ден на 45-ото Народно заседание в деловодството на Народното събрание бяха импортирани първите законопроекти. Първите две прредложения са на Демократична България. Става дума за Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България и за Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Българска социалистическа партия внесе Законопроект за изменение на Закона за локалните налози и такс и.

Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България

Законопроектът планува реформиране на Висшия правосъден съвет като орган на съдийското самоуправление с понижена квота на Народното събрание.

И още – планът планува слагане на основния прокурор под демократичната отчетност на Народното събрание и избор на нов основен прокурор на мястото на Иван Гешев, оповестиха вносителите в известие до медиите.

" Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Народното събрание, признато с болшинство от три пети от всички народни представители въз основа на предложение на министъра на правораздаването или на една пета от народните представители ", написа още в законопроектът.

Предлага се конституционно съображение за провеждането на лустрация – " със закон могат да се вкарват учредения за лустрация на лица, заемащи висши обществени длъжности, както и учредения за неизбираемост на претенденти за висши обществени длъжности, заради принадлежност към репресивните органи на тоталитарния режим, както и заради участие в управителни органи на комунистическата партия ".

Друг акцент – предлага се право на законодателна самодейност да имат жители с изборни права, когато законодателното предложение е подкрепено от не по-малко от 10 000 жители.

Законопроектът е подписан от всички 27 депутати от Демократична България и продължава събирането на нужните за внасянето му най-малко 60 подписа.

Законопроект за промени в Изборния кодекс

Предложенията включват централната изборна комисия да има статут на самостоятелен професионален орган, като мандатът на актуалната комисия да бъде преустановен. И още – да отпадне квотният принцип при образуването на ЦИК и намаляването на членовете ѝ на 9 души, измежду които ръководител, двама заместник-председатели и секретар.

Проектът предлага и въвеждане на гласоподаване по пощата. То да се организира на всички избори като се изключи локалните, като бюлетините да се изпращат посредством пощенски оператор или пощальон. Идеята е пощенското гласоподаване да се организира в интервал не по-малък от 14 и не повече от 25 дни, избран от ЦИК, като би трябвало да завърши пет дни преди деня на изборите.

Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, само че също жителите, чийто сегашен и непрекъснат адрес са в разнообразни градове в страната, както и хората с увреждания, които постоянно са затруднени да упражнят правото си на глас. Пощенското гласоподаване е решение и в изискванията на ковид, стимулират се вносителите.

Друг акцент е отпадане на тавана от 35 секции за гласоподаване в страните отвън Европейски Съюз. Сред поправките в изборното законодателство е и въвеждането на опцията за видеозаснемане и лъчение от броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден. Предвижда се опция за външен одит на машините за гласоподаване - преди закупуването на устройствата и преди всеки избори.

" Това са първите законопроекти, които са вкарани в Народното събрание. Ние това обещахме на нашите гласоподаватели – че ще се заемем за работа още в първия вероятен миг и ние го направихме ", сподели за Българска национална телевизия Ивайло Мирчев от Демократична България.

" Основните акценти са опция за видеонаблюдение след края на изборния ден, когато стартират да се броят бюлетините, отдалечено електронно гласоподаване през интернет и пощата, въвеждане на регион " Чужбина " – хората там да гласоподават за свои народни представители ", изясни той.

" Друг главен акцент – преустановяване на мандатите на основния прокурор и на ръководителя на КПКОНПИ Иван Гешев и Сотир Цацаров ", добави той.

Какво следва?

От Демократична България оповестяват, че пакетът от законопроекти, свързани с електронното ръководство и самодейностите за закриване на профилираните съдилища и прокуратури и превръщане на антикорупционната комисия следва да бъдат импортирани по-късно.

" Искаме още чуване на Бойко Борисов за проекта за възобновяване, както и чуване на финансовия министър за парите, с които сега страната разполага, тъй като имаме информация, че фискалният запас е изтънял и държавното управление няма свободни пари, с които да оперира ", сподели още Ивайло Мирчев.



Българска социалистическа партия със законопроект също в първия ден

Българска социалистическа партия също внесе законопроект в първия работен ден на новия парламент - Законопроект за изменение на Закона за локалните налози и такси.

Очаквайте детайлности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР