Още в първия ден след въвеждането на електронната рецепта се

...
Още в първия ден след въвеждането на електронната рецепта се
Коментари Харесай

Хаос с е-рецептите, аптеки връщат пациенти. Защо?

Още в първия ден след въвеждането на електронната рецепта се появиха и проблемите за лекарите. Масово персоналните лекари получават сигнали, че фармацевти връщат пациентите и не извършват предписаната рецепта.

" Вземат се решения, без значение от мнението на Българския лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари. Ние предупредихме, че би трябвало да има опция да остане и хартиената рецепта в някои от положенията, с цел да не се случва това, което е сега в кабинетите ни. Не се виждат предписания, имена, всеобщо се връщат пациенти назад в кабинета ", разяснява общопрактикуващият доктор, член на Българския лекарски съюз доктор Гергана Николова в студиото на " България заран ".

По думите на доктор Николова внезапно изчезват и лекарства от аптечната мрежа, за които няма пояснение.

" Антибиотик, който съм изписала като най-евтин от дадената група, се връща с искане за подмяна с надалеч по-скъп. Неща, които за нас са необясними за какво се случват на пациентите. Ние разбираме какво е настояването, лекарите да се съгласят, някой различен да води лечението вместо тях. В един миг някой желае да ме принуди рестриктивно да дам опция някой различен да води моята терапия ", счита общопрактикуващият доктор.

Тя разяснява настояването за генерично заменяне, като посочи, че за два дни в Информационно обслужване са постъпили 26 000 електронни предписания, от които единствено за 12 000 има противоположна връзка.

" За останалите няма информация. Не са издадени ли? Това е ужасно. Във всеки един медикамент има доста други, които го вършат лекарство. Отговорността за лечението е моя, изпод стои моят автограф. В един миг това се измества с това какво имам в чекмеджето. Голям проблем има с гранулите на децата, тъй като формата е гранулирана - не се вижда какъв брой, по какъв начин. Има лекарства по 100 броя в опаковка, а на вас ви трябват 10, какво вършиме с останалото? ", даде пример д-р Николова в ефира на " България он Еър ".

Общопрактикуващият доктор подсети, че идва грипният интервал и сложи въпроса какво ще се случи, в случай че всеки пациент се връща, тъй като би трябвало да се смени лекарството му.

" Предлагам хората, които са вносители на предлагането, да дойдат и да работят в кабинета. Ние нямаме срещу, дано нещата да вървят електронно, само че дано бъдат електронни. Това ли е електронизацията? Ние споделяме: " Дайте ни опция да изберем ". Проблемът е, че се затруднява лекарският развой ", настоя лекарят.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР