Още в началото на войната на Русия в Украйна Киев

...
Още в началото на войната на Русия в Украйна Киев
Коментари Харесай

Ще получи ли Украйна самолети F-16?

Още при започване на войната на Русия в Украйна Киев изиска съвременни изтребители, с цел да се отбрани. Повече от година западните съдружници избягваха тематиката. Сега има оживление – украински водачи към този момент се образоват да летят на F-16. Дарение на самолети ли е идната стъпка?

Президентът на Украйна Володимир Зеленски възобнови апела си страната му да получи от западните си сътрудници създадени в Съединени американски щати изтребители F-16. Той сподели, че появяването им с украински водачи ще бъде мощен сигнал от света, че нашествието на Русия ще приключи с проваляне за агресора.

“Основното нещо е бързината в образованието и доставката – което значи времето сред взимането на решения и действителната отбрана на нашето небе ”, сподели Зеленски. Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна употребяват изтребители от руската ера.

Ройтерс разказва известните дотук обстоятелства за формиращата се от западните поддръжници на Киев “коалиция за изтребители ”. Тя се роди по предложение на Зеленски. Идеята е да бъдат обезпечени съвременни самолети и образование за Военновъздушни сили на Украйна.

Идеята за предоставяне на западни изтребители на Украйна получи огромен подтик предходната седмица. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели пред водачите на Г-7 по време на срещата им в Хирошима, че Вашингтон поддържа взаимни съюзнически стратегии за образование на украински водачи да летят на самолети F-16.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели, че няма дефинитивно решение за изпращане на бойни самолети от Вашингтон.

Германският канцлер Олаф Шолц , който също приказва на срещата на върха на Г-7, сподели, че обещанието за образование на водачи е обръщение: “Русия не може да разчита на победа, в случай че заложи на дълга война. ”

В сряда министърът на защитата на Норвегия съобщи, че страната му поддържа взаимните стратегии за образование, само че към момента не е взела решение за даряване на изтребители. Подобна поддръжка предложи и холандският министър на защитата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели във вторник, че образованието на украински водачи няма да направи НАТО страна в спора. Алиансът изключи основаването на зона, неразрешена за полети, още в начало на войната преди 15 месеца, с цел да избегне всякаква концепция за директен спор с Русия.

Прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна ще повдигне въпроса за ролята на НАТО в спора, споделиха в понеделник високопоставени съветски дипломати. “В Украйна няма инфраструктура за употребата на F-16, няма и нужния брой водачи и обслужващ личен състав ”, сподели посланикът на Русия в Съединени американски щати Анатолий Антонов.

Американски публични лица пресметнаха, че за образование в Европа и доставка на F-16 ще са нужни най-малко 18 месеца.

Зеленски получи обещания за поддръжка от английския министър-председател Риши Сунак и холандския министър председател Марк Рюте. Нито един от двамата не се ангажира с изпращането на самолети.

Западните държавни управления се притесняват да не оставят личните си страни без отбрана, като дават прекалено много съоръжение на Украйна. Те също по този начин заобикалят да изпращат каквото и да било оръжие, с което би могло да се навлезе надълбоко в съветска територия и да даде на Москва мотив за разширение на войната.

Всяка коалиция от донори на F-16, създадени от американската компания Lockheed Martin, евентуално ще разчита на поддръжката на Съединени американски щати, които са най-големият оператор на самолетите.

Досега на Украйна не са предоставени западни изтребители. Полша и Словакия изпратиха 27 руски самолета МиГ-29, с каквито разполага на въоръжение украинската войска.

Полша даде на Украйна 14 машини МиГ-29 и даде обещание още. Полският президент Анджей Дуда обаче сподели, че Варшава разполага с прекомерно малко F-16, с цел да даде такива на Киев.

Словакия подари на Украйна 13 Миг-29 в друго положение на летателна валидност.

На 4 май министър председателят на Нидерландия Марк Рюте сподели, че страната работи със съдружниците си, в това число Англия, Белгия и Дания, с цел да реши дали да изпрати F-16 на нападната от Русия страна.

Нидерландия разполага с 24 самолета F-16, които ще бъдат в употреба доникъде на 2024 година След това ще бъдат сменени с по-новия F-35. Освен това тя разполага с 18 F-16, които не са оперативни, а 12 от тях са продадени.

Англия няма да изпрати самолети на Украйна, сподели представител на Сунак, защото Лондон не разполага с F-16, каквито Украйна желае. Англия е подготвена да поддържа всяка страна, която желае да изпрати изтребители, сподели Сунак.

Германия не има F-16, само че министърът на защитата Борис Писториус сподели, че се преглеждат опциите за поддръжка на коалиция от страни за образование на украински водачи.

Дания, която разполага с към 30 F-16, съобщи през февруари, че е “отворена ” за концепцията да изпрати изтребители в Украйна.

Алтернатива може да бъде самолетът JAS Gripen на шведския производител на отбранителни артикули SAAB. Този тип изтребител се счита за по-евтин и наличен за употреба.

Швеция, която подаде молба за участие в НАТО, заяви, че не възнамерява да изпраща Gripen в Украйна и че се нуждае от наличните си бройки. Чешката република употребява наети Gripen, а Словакия чака да получи F-16.

Президентът на Франция Еманюел Макрон сподели, че страната му е отворена за образование на украински водачи незабавно. Париж не разполага с F-16, а единствено с военни самолети Rafale – френско произвеждане, и изтребители Mirage 2000 от предходното потомство.

Англия се съгласи да стартира образованието на украински водачи напролет и обмисля редуциране на периодите.

Във вторник ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че в Полша е почнало образованието на украински водачи за ръководство на изтребители F-16.

Източник: Свободна Европа
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР