Още три училища влязоха в списъка на защитените образователни институции

...
Още три училища влязоха в списъка на защитените образователни институции
Коментари Харесай

Защитените училища: МС увеличи броя им, вече са 164


Още три учебни заведения влязоха в листата на предпазените просветителни институции в България. Той се актуализира всяка година, а през тази към него се прибавят учебните заведения в селата Реброво, Голямо градище и Ломци.

Защитено е това учебно заведение, което не може да бъде закрито макар дребния брой деца в него. Намира се там, където демографските проблеми са най-големи.

Най-много предпазени детски градини има в област Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Снимка: bTV


Със своите 520 непрекъснати поданици, Габрово е едно от огромните села в община Черноочене. В учебното заведение обаче има единствено 20 деца в четири паралелки, което обрича образователното заведение на закриване

Налага се смесено образование, към този момент единствено в занималнята. Още по-малко са децата в детската градина в селото. При най-малко 6, те са 13, в смесена група от две до шестгодишни.

Снимка: bTV


„ Това са процеси, които родителите, няма по какъв начин да се изселват. Навремето ние имахме много деца. В тази градина имахме 50 деца. От година, на година понижат “, споделя Мукатес Мехмедова, който е шеф на ЦДГ в с. Габрово.

Заради демографските проблеми всяка година описът със предпазените учебни заведения и детски градини се актуализира.

За да съществуват и детската градина, и учебното заведение в селото, страната ги афишира за предпазени, а от общината ги дофинансират.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР