Още тази година TSMC ще печели повече от 3-нм чипове

...
Коментари Харесай

TSMC разгръща мащабно производство на 3-нм чипове


Още тази година TSMC ще печели повече от 3-нм чипове в сравнение с от 5-нанометрови
(снимка: TSMC)

П риходите на TSMC от 3-нанометрови чипове ще доближат обилни стойности ​​ едвам през второто тримесечие на годината , макар че публично серийното  им прои зводство стартира през Q4 на 2022 година, стана ясно на скорошна конференция във връзка финансовите резултати на компанията.

Според представители на TSMC, „ облачните колоси ” интензивно се интересуват от опцията за произвеждане на чипове по личен дизайн и се чака точно 3-нм артикули да влязат в тази роля през втората половина на годината.

През 2023 година приходите на TSMC от 3-нм артикули ще доближат 5-6% от общите ѝ приходи и ще превишат тези от 5-нм чипове към края на годината, съобщи основният изпълнителен шеф на Си Си Уеи, представен от Seeking Alpha.
още по темата
Серийното произвеждане на чипове по усъвършенствана технология N3E ще стартира през втората половина на 2023 година Клиентите на TSMC се интересуват от 3-нанометровия развой, за което свидетелства фактът, че броят на плановете по тази технология към този момент е два пъти по-голям от плановете за 5-нм чипове през първата и втората година от нейния витален цикъл.

Разширяването на 3-нм портфолио през втората половина на годината ще помогне за растежа на приходите на TSMC. Компанията има поръчка от огромен клиент и се чака да показа нов артикул, обвързван с изкуствен интелект и ускорение на изчисленията.

„ Някои хиперскейлъри желаят да разработят свои лични чипове. Наши клиенти в този бранш работят с TSMC, с цел да основават лични чипове ”, съобщи още Си Си Уеи. „ Няма причина да се опасяваме, че търсенето на усъвършенствана литография от страна на клиентите ще намалее ”.

Очевидно още през втората половина на годината компанията ще стартира да доставя на един от „ облачните колоси ” ускорители на системи с изкуствен интелект, създадени за техните потребности. Вероятно това е Amazon, Microsoft, Гугъл или Meta.

Слуховете също по този начин приписват интерес на китайската Baidu към съдействие със Samsung за произвеждане на 3-нм чипове за нейните сървърни системи. Възможно е китайските клиенти да не бързат да си сътрудничат с TSMC, заради боязън от американски наказания, които към този момент доста навредиха на бизнеса на Huawei.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР