Още си спомняме как миналата пролет, в началото на извънредното

...
Още си спомняме как миналата пролет, в началото на извънредното
Коментари Харесай

Неочакваният ефект от по-чистия въздух

Още си спомняме по какъв начин предходната пролет, при започване на изключителното състояние, чувахме птичките по-силно от всеки път, а въздухът беше толкоз чист, че можехме да забележим планините наоколо - нещо, което не се случва постоянно в последните години.
 Замърсяването на въздуха, коронавирусът, въглеродните излъчвания и удобният резултат от карантината
Как пандемията ни сподели какъв брой вредим на околната среда

Когато светът е спрял, въглеродните излъчвания понижават

Няма спор, че насилственото стоене у дома и ограничението на пътуванията дадоха своя позитивен резултат върху чистотата на въздуха . Но, става известно, този плюс за природата носи със себе си и един минус.

Според учени от Националния център за атмосферни проучвания в Колорадо, пандемията е довела до леко покачване на температурите в световен мащаб . Това се дължи на понижената социална интензивност, довела и до понижаване на нездравословните газове. А то оказва неотложен и кратковременен резултат върху показанията на термометрите.
 Снимка 517204

Точно по този начин - когато въздухът е по-чист, това усилва слънчевото греене, тъй като аерозолите блокират част от лъчите . Този резултат се следи в най-голяма степен в най-големите индустриални общества, като Съединени американски щати и Русия.

Наблюдаваното стопляне може да се одобри за несъществено - към 0,1-0,37 градуса по Целзий , само че е реалност. И той акцентира другия резултат от другите типове излъчвания от електроцентрали, моторни транспортни средства, промишлени уреди и други източници.
 Снимка 517222

Докато аерозолите отразяват топлината от Слънцето назад в Космоса, то въглеродният диоксид и другите парникови газове имат противоположния резултат - улавят топлината покрай повърхността на планетата и покачват температурите, предава.
 Замърсяването, врабчетата, градските птици и по какъв начин им въздейства мръсният въздух
Защо изчезват врабчетата

Как градът убива пернатите си жители

Според откривателите, с изключение на краткосрочния резултат от пандемията и аерозолите, изразен в леко повишение на температурите, можем да чакаме и различен, дълготраен. Той ще се изрази в леко закъснение на климатичните промени заради понижените излъчвания на въглероден диоксид. Със сигурност обаче не можем да разчитаме на знамение.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР