Още при първия локдаун секторът с организирането и провеждането на

...
Още при първия локдаун секторът с организирането и провеждането на
Коментари Харесай

Отвъд рамките и ограниченията: Спасителната формула за бизнес със събития на IEC

Още при първия локдаун секторът с организирането и провеждането на събития пострада съществено. Днес той постепенно се възвръща, само че към момента настоящи остават деянията от хибриден темперамент. Как бизнесът приема провокациите, разясняват Ивайло Иванов, шеф на Интер Експо Център (IEC), и Йоан Младенов, зам.-управител събития & MICE, IEC

- Събитийният бизнес претърпя промени през последните 18 месеца. Вследствие на тях какви нови благоприятни условия открихте за развиване и реализация на потенциала, който Интер Експо център (IEC) има?

Й. М.: Времето от март 2020 година насам за нас, а и за целия отрасъл е същинско тестване за оцеляване. Благодарение на опита и положителната ни адаптивност успяхме да излезем от обстановката по-добри от през вчерашния ден. Вследствие на внезапния спад в събитийния живот започнахме да мислим отвън рамките на досегашната си процедура. Така открихме ново поле за изява за комплекса ни – изложбените халета се трансфораха в снимачни площадки за рекламни видеа на световноизвестни марки от разнообразни браншове, превърнахме конферентните си зали в студия за осъществяване на онлайн и хибридни събития. Надградихме портфолиото си от услуги, като предложихме по този начин нужните в днешните условия стрийминг и организация на специфичен пропускателен режим, изградихме и мобилна лаборатория в комплекса. Успяхме да разработим и няколко предложения за осъществяване на събития онлайн, тъй че хем прецизно да спазим всички условия, свързани с епидемиологичната конюнктура и здравната сигурност, хем да посрещнем огромни аудитории до 1000 участници в конференции и други формати.

- Каква е трансформацията, която претърпя браншът и изискваше ли тя нови вложения?

И. И. : Свидетели сме на невиждана обстановка, в която провеждането на събития беше под тотална възбрана. Ситуация, в която планирането на събитие след 2–3 месеца даже е извънредно мъчно и нестабилно. Такава, в която до последно не е ясно каква част от аудиторията ще участва и дали някой от основните лица в програмата няма да е под карантина. Всичко това докара до преместване на активността на сектора в цифрова среда. Статистиката по отношение на нашата претовареност за интервала от март 2020 година до през днешния ден демонстрира, че близо половината от плануваните мероприятия минаха в онлайн или хибридна форма. В резултат за уредниците се появи нужда от спомагателни вложения в личен състав и техника, с цел да се случи включването онлайн или пък наемането на снабдител за услугата. Разбира се, разноските по обезпечаването на сигурността на посетителите от здравна позиция също са факт – подсигуряване на персонални защитни средства, дезинфектанти, приготовление на мобилна лаборатория за тестване, повече ангажирани хора, които да спомагат за съблюдаване на ограниченията.

При нас, за благополучие, по-голямата част от вложенията в по-добра инфраструктура изпревариха събитията и бяха още през лятото на 2019 година Направихме огромен ремонт на множеството от конгресните зали и подсигурихме отлична вентилация със пресен въздух и разнообразни входно-изходни потоци. Допълнително тази година инсталирахме в част от пространствата профилирани устройства за стерилизация на въздух и повърхности. Вложихме освен средства, само че и доста време и старания качеството на услугите ни да бъде на равнище, както и да извлечем максимума от обстановката, привличайки нови клиенти. Най-големите ни разноски обаче се показват в това да оцелеем като компания и да мениджираме инфраструктурата си, както и да задържим висококвалифицирания си личен състав макар доста по-малките финансови приходи в резултат на фрапантно намалелите размери поради рестрикциите по отношение на епидемиологичната конюнктура. Промяна се следи и в обичайно мощните интервали за осъществяване на събития – в случай че до момента главно бяха март-май и септември-ноември, то в този момент всеобщо уредниците възнамеряват за май-септември, най-късно доникъде на октомври.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР