Още през миналата година влезе в сила законова възможност кметовете

...
Още през миналата година влезе в сила законова възможност кметовете
Коментари Харесай

Ще ограничават замърсяващите автомобили в централната част на Варна

Още през предходната година влезе в действие законова опция кметовете на общини да дефинират зони, в които не се позволяват коли от по-ниска екокатегория когато има замърсяване на въздуха над нормите. Подобни зони с ниски излъчвания има в редица страни в Европа като Франция, Германия, Дания, Португалия, Нидерландия и Англия. 

В България все още нито една община не е въвела сходна мярка, макар че към този момент са подхванати стъпки. 

Най-близо до въвеждането на нискоемисионни зони е Община София. В края на 2022 година столичният общински съвет гласоподава наредбата за отделяне на тези зони, а рестриктивните мерки се чака да влязат в действие в края на тази година. Във Варна също към този момент са подхванати стъпки за въвеждането на такава мярка. Това сподели за Радио Варна Боряна Павлова, основен специалист " Опазване на околната среда “ към дирекция " Екология “. 

" Миналата година Община Варна работи интензивно по проблемите с опазването на околната среда и в частност замърсяването на въздуха. Един от главните цели на специалистите от нашия отдел е основаването на такава зона с ниски излъчвания в централната градска част. Беше издадена заповед на кмета на общината, с която се назначи комисия от специалисти. На съвещанията участваха представители на общинската администрация, основният проектант на града, Регионална инспекция за опазване на околната среда, РЗИ, Пътна полиция, Автомобилна администрация, Градски превоз, както и проектантите на генералния проект за организацията на придвижването на територията на общината ", разясни Павлова. 

Предстои да бъдат конкретизирани и всички елементи към въвеждането на рестриктивните мерки, които би трябвало да бъдат гласувани и от общинския съвет. Боряна Павлова не се ангажира със периоди, тъй че въпросът по кое време ще бъдат въведени ограниченията на този стадий остава без отговор. Единственото, което е известно досега е, че нискоемисионните зони ще са главно в централната част на града, където трафикът е максимален. 

Екологът Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и стабилно развиване приветства ограниченията за ограничение на замърсяването на въздуха, само че е на мнение, че тези зони би трябвало да бъдат непрекъснати, а не краткотрайни. Според него, зоните с най-мръсен въздух са в региона на огромните булеварди. 

" Въпросът е дали българите ще могат толкоз бързо да се настроят към измененията и да си купят нова кола, която да дава отговор на условията ", разяснява още Илиев. 

Още в първите месеци от въвеждането на екостикерите, които отразяват екологичната категория на автомобила, стана ясно, че процентът на коли, попадащи в най-ниската първа група е значителен. Това е предстоящо и поради обстоятелството, че автопаркът в България е остарял и над 30% от колите са с първична регистрация сред 1992 и 1996 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР