Още през 60-те години на ХХ век Държавна сигурност е

...
Още през 60-те години на ХХ век Държавна сигурност е
Коментари Харесай

Държавна сигурност мечтаела да проникне в Мисията на САЩ в ООН

Още през 60-те години на ХХ век Държавна сигурност е заложила в проектите си като цел да проникне в Постоянната задача на Съединени американски щати в Организацията на обединените народи (ООН) в Ню Йорк. Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който разгласява онлайн. Той съставлява строго конфиденциален проект за агентурно-оперативната работа по линия на Съединени американски щати за 1868 година на резидентурата в Ню Йорк.

Освен в представителството на Съединени американски щати в Организация на обединените нации в проекта като цел за навлизане са записани и представителствата на Гърция и Турция в Организация на обединените нации. Проникването в сходни значими обект обаче е било повече фантазия за разузнаването на Държавна сигурност, тъй като на процедура се оказва непостижима цел. Първо основно ръководство на Държавна сигурност (разузнаването) се проваля в Съединени американски щати, защото там е оголен, задържан и наказан щатният чиновник на Първо главно управление (на ДС) Петьо Костадинов, работещ като комерсиално аташе.

В строго секретния проект от 1968 година е записана като съществена задача да се „ изучат подобаващи лица из средите на непознатите дипломати, американски жители от български генезис и локални такива, работещи или имащи връзки със чиновници от обектите за навлизане за разкриване на разработки “. Планът също по този начин разкрива, че към оня миг Държавна сигурност е разполагала единствено с един сътрудник – жена под кодовото име „ ВИРДЖИНИЯ “, с която обаче е трябвало да се реализира контакт за определяне на нейните оперативни благоприятни условия.
Тя е била евентуално от България, защото в родината ѝ Държавна сигурност е следяло нейната преписка с хора от страната (мероприятие №9, б.а.).

 oon23.jpg

 oon24.jpg

 oon25.jpg

 oon26.jpg

 oon27.jpg

 oon28.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР