Още през 2020 г. държавният газов доставчик Булгаргаз трябва да

...
Още през 2020 г. държавният газов доставчик Булгаргаз трябва да
Коментари Харесай

Булгаргаз, местен добив и заводи излизат на газовата борса

Още през 2020 година държавният газов снабдител " Булгаргаз " би трябвало да предлага на бъдещата профилирана борса количества, равни на 7 % от потреблението на страната, а огромните предприятия ще са длъжни да купуват 10 на 100 от нужния им газ от свободния пазар. Това плануват ремонти в Закона за енергетиката, импортирани от група депутати от ръководещите за одобрение в Народното събрание.

Промените са предстоящи, откакто преди две седмици стана ясно, че интензивно се работи за обезпечаване на ликвидност за плануваната да проработи през октомври газова борса. От предложенията на народните представители излиза наяве, че методът ще е същият като при сформирането на борсата за ток – производителите да са длъжни да оферират съответни квоти в тази търговия, а стопанските консуматори да бъдат принудени да я купуват.

Квоти по години за обезпечаване на търговията

Че " Булгаргаз " ще е задължен да продава на борсата за газ стана ясно още при започване на юни. Сега импортираните текстове фиксират съответните квоти. Още следващата година държавният доставчик, който едвам от скоро стартира да купува количества, разнообразни от дълготрайно контрактуваните с " Газпром ", ще би трябвало да обезпечи за свободния пазар размери, съответстващи на 7 % от тазгодишното ползване в страната. за идващите четири години наложителните квоти ще стигат надлежно до 13.5 на 100 от потреблението през миналата година, 20 % и 27.6%, с цел да станат 35 % през 2024 година

От предложенията излиза наяве, че тези количества би трябвало да бъдат освободени от контрактуваните от доставчика с " Газпром " и други търговци размери по силата на съглашение сред държавния енергиен регулатор и оператора на бъдещата газова борса – дъщерното на " Булгартрансгаз " сдружение " Газов хъб Балкан ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР