Още преди година в парламента е внесен законопроект за облекчаване

...
Още преди година в парламента е внесен законопроект за облекчаване
Коментари Харесай

Мая Манолова предлага облекчаване на процедурата за избор на местни обществени посредници

Още преди година в Народното събрание е импортиран законопроект за облекчение избора на локални публични медиатори, само че текстът към момента не е импортиран за разглеждане. Това сподели в Добрич националният омбудсман Мая Манолова при общественото разискване на публичен бранител в Добрич. Предложението ѝ е финансирането на локалните омбудсмани да е от държавния бюджет, а не от общините, защото това ще им даде цялостна самостоятелност от локалната власт. Предлага се също изборът да става с ½, а не с 1/3 от общинските съветници. По отношение на мандата тя уточни насоките на Венецианската комисия – 9-годишен мандат без опция за втори, а не като в този момент 4 или 5 години.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов уточни, че единствено за година в общината постъпват близо 2200 тъжби от жители и броят им се усилва всяка година. Той е уверен, че освен жителите, само че и локалната власт ще завоюва от институцията публичен бранител. В цяла Северна България локален публичен медиатор има единствено в Шумен – Иван Капралов.
В несъгласие с правата на жителите и в контраст на Венецианската комисия са направените промени в изборния закон, сподели още Манолова. Заяви, че ще изчака окончателното решение на депутатите и е подготвена да внесе конституционна тъжба. Заяви, че е наясно, че нито една партийна централа не харесва разбърквания на листите. Според Манолова най-хубавото решение е да няма прагове за преференции. Тя уточни като образец някои европейски страни, в които листите се подреждат по азбучен ред, а в други гласоподавателите могат да вършат микс от разнообразни листи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР