Още по темата: Зловещи СНИМКИ 18+ на трупове в Русенско

...
Още по темата: Зловещи СНИМКИ 18+ на трупове в Русенско
Коментари Харесай

БАБХ: Няма месо с африканска чума в търговската мрежа

Още по тематиката: Зловещи СНИМКИ 18+ на трупове в Русенско потресоха мрежата

„ Няма месо с африканска чума в комерсиалната мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е рисков за хората. Няма никаква заплаха за здравето на хората и потребителите ”. Това сподели началникът на отдел „ Здравеопазване на животните ” към Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/д-р Александра Митева в ефира на „ Здравей, България ”.

„ Месото се изземва, с цел да се предотврати вероятно разпространяване на болестта измежду главните възприемчиви животни – домашните и дивите прасета ”, добави тя.

Д-р Митева съобщи, че африканската чума е извънредно рисково заболяване и се популяризира доста бързо. „ Основният фактор в разпространяването е човешкият фактор – ботушите, оборудването, колите, хората, минали през инфектирани зони, хората, които посещават горите, могат да пренесат болестта ”, изясни тя.

Тя напомни, че първият случай на инфектирани животни е бил в Плевен. „ Много бързо се популяризира болестта и то отново „ посредством ” на хората и тяхното държание. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища в 5 района. Това са огнища, главно при нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано развъждане на прасета ”, посочи доктор Митева.

По мотив на подозренията, че свинете не се умъртвяват по човечен метод специалистът изясни, че в действителност става въпрос за съответен способ на умъртвяване с газ и пияна. „ Това е с висока централизация на въглероден диоксид под формата на изсъхнал лед. Това е способ за евтаназирането на животни съгласно европейското законодателство. Пияната се слага от горната страна, с цел да „ запечата ”, тъй като това са и пространства, които мъчно биха могли да бъдат затворени. Методът е изцяло човечен ”, добави тя.

По думите инсинераторите биха забавили безвредното заличаване на труповете на умъртвените животни. В момента обезвреждането става посредством загробване на избрани места от способените органи на дълбочина над 3 метра.

Регистрираните животни у нас са към 450 хиляди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР