Още по темата: Забраняват трошките в центъра на Пловдив Общините

...
Още по темата: Забраняват трошките в центъра на Пловдив Общините
Коментари Харесай

В европейските столици спират 12 милиона коли

Още по тематиката: Забраняват трошките в центъра на Пловдив

Общините в Европа започнаха да извършват строга план-програма, с цел да лимитират придвижването на остарели дизелови коли. Това важи изключително за огромните столици.

Откакто бе разкрита измамата на Vоlkѕwаgеn АG с нездравословните излъчвания от дизеловите мотори през 2015 година, старите коли попаднаха в светлината на прожекторите, написа money.bg. Големите градове се пробват по всякакъв начин да изтласкат колите с дизелов мотор отвън централните си елементи. През 2024 година такова МПС няма да прави изключително доста работа в Париж или Мадрид, защото ще бъдат неразрешени. Няколко години по-късно колите с какъвто и да е мотор с вътрешно горене ще бъдат неразрешени в Барселона, Лондон и Рим. Общо 24 европейски градове, в които живеят 62 милиона души, не разрешават дизела през идващото десетилетие. 13 от тях издават възбрана и за бензиновите.

Около 12,6 милиона коли в Европа ще бъдат наранени от рестриктивните мерки, които към този момент стартират да влизат в действие или ще станат факт до 2030 година. И това число включва единствено записаните на непрекъснатите поданици на градовете коли, само че не и тези, благосъстоятелност на други хора, които пътуват по работа до градовете със забрани.

Забраните за по-старите дизелови коли в градове като Париж, Мадрид и Хамбург към този момент карат водачите да изоставят возилата с този вид мотори. Регистрациите на дизелови коли се сринаха до 36% от общите в Европа през 2018 година. А преди три години бяха над половината новозакупени. Купувачите към момента странят от електрическите автомобили поради високата цена и неналичието на зарядна инфраструктура. Те дават отговор за по-малко от 3 % от общите продажби през 2018 година. Вместо това потребителите залагат повече на бензина.

През декември Мадрид стартира да не разрешава всички бензинови коли, създадени преди 2000 година, и всички дизелови преди 2006 година. В Париж пък не разрешиха дизелите на над 13 години през делничните дни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР