Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво

...
Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво
Коментари Харесай

Вечерни новини: Германия вече има правителство, а Борисов почете депортираните евреи в Скопие в историческа визита

Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Разпадането на Реформаторския блок продължава; Китайският президент получи правото да ръководи пожизнено; Наводнения по време на воден режим; Срещата Тръмп/Ким Чен-ун`
11 мар 2018
Вечерни вести: Пламен Георгиев оглави антикорупционната комисия, а Тръмп ще подпише за мита върху стоманата

И още: Катар и България подписаха меморандум за общи енергийни проекти; Опозицията в Словакия внесе избор на съмнение поради убийството на проверяващия публицист
8 мар 2018
Вечерни вести: Икономиката е пораснала по-малко от предстоящото през 2017 година, а Европейска комисия отхвърли английската комерсиална оферта

И още: Прокуратурата ще ревизира кой е същинският притежател на " Юлен " ; Ветото на закона " Пеевски " за КТБ падна дефинитивно
7 мар 2018 Сагата с ЧЕЗ е на път да влезе в по-тиха фаза, а въпросът дали страната ще купи компанията от ден на ден се развива в интерес на първото изказване. Ето за какво е време за нова социална дъвка. В случая - положителната остаряла Истанбулска спогодба. Причината: Европарламентът ще насърчи страните членки, които не са я утвърдили, да го създадат допустимо най-скоро, защото сега документът е утвърден единствено от 17 страни членки.

Документът, ориентиран против насилието против дами, раздели толкоз надълбоко обществото, че предходната седмица държавното управление на Борисов отдръпна законопроекта за ратификация на конвенцията. Причината беше нервността, заформила се поради дезинформация за характера на конвенцията. За кабинета ще бъде изключително мъчно да го прокара още веднъж в скоро време, въпреки ГЕРБ да бяха безапелационни, че не са се отказали, а единствено отсрочват ратификацията. При всички положения очаквайте нови публични детонации от пропиляна сила.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Германия към този момент има публично държавно управление

Близо половин година след провеждането на парламентарните избори Германия най-сетне публично има държавно управление. В началото на предишния месец стана ясно, че консервативният блок и социалдемокартите ще обединят сили за втори следващ мандат. Днес техните водачи - Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Олаф Шолц, подписаха формалния съдружен контракт.

Преди подписването трите страни потвърдиха, че тематиката Европейски съюз ще е предпочитана за новия кабинет. Канцлерът разяснява, че държавното управление поддържа концепцията за промяна на Европейски Съюз - за основаване на европейски валутен фонд и капиталов бюджет. Лидерите на партиите подчертаха нуждата за работа в посока резистентност на стопанската система, която се намира в напредък от няколко години. Самият текст на съдружния контракт е мощно повлиян от социалдемократите - чакат се промени в здравното обезпечаване, трудовата политика и увеличение размера на пенсиите да вземем за пример, което докара до остри рецензии отдясно. В сряда Бундестагът би трябвало публично да удостовери избора на Меркел за канцлер, а президентът Франк Валтер-Щайнмайер да назначи кабинета.

Борисов уважи в Скопие паметта на починалите евреи в историческа аудиенция

[Министерският съвет]

Бойко Борисов стана първият български министър-председател, който в Скопие се поклони и изрече респект към паметта на починалите евреи от Македония. По време на Втората международна война България избавя евреите от своите земи, само че над 4 хиляди евреи са депортирани от земите на днешна Гърция и още над 7 хил от Македония - и двете територии са управлявани по това време от Третото българско царство.

България е получила от нацистка Германия правата за административно ръководство на тези територии, само че не и опцията да направи свои жители живеещите там, се показва в известие на българското държавно управление. Историци и общественици са разграничени в тълкуванието на обстоятелствата. Според някои българската страна не дължи опрощение, защото отговорността е била напълно на Германия. Други обаче акцентират и отговорността на българските управляващи. В музея на холокоста в Скопие има вагон с надпис БДЖ, с цел да показва по какъв начин са били депортирани евреите. В навечерието на визитата срещу поднасяне на опрощение се разгласи вицепремиерът Валери Симеонов. В последна сметка Борисов не сервира безусловно опрощение, само че наличието му на церемонията може да се оцени като знакова смяна за позицията на България и още един ход за доближаване със Скопие.

Кметът на Брегово се притеснява от екокатастрофа поради наводненията

Кметът на наводнената община Брегово Милчо Лалов подозира, че прелялата река Тимок може да носи тежки метали от затворени мини в Сърбия. Цитиран от организация " Фокус ", той добавя, че придошлите води, залели региона на града, могат да извлекат и тежките метали от почвата в региона. Регионалната здравна ревизия ще ревизира опасенията му.

Бедственото състояние в Брегово остана и в понеделник, като има подготвеност за евакуация на жителите. Близо 8 хиляди декара е залятата повърхност досега в общината, в това число аграрни земи, дворове на къщи, както и помпените станции на локалното ВиК. Придошлата вода е скъсала дигата на река Делейнска на към километър от видинското село Иново. До мястото не може да доближи техника, по тази причина от общината оповестиха бедствено състояние, до момента в който се откри решение. Всеки пълноводен сезон в България в последно време продължава да става причина за всеобщи бедствия и паники поради рушаща се инфраструктура, непълен надзор и години на безхаберие.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Илон Мъск даде обещание експериментален полет на кораба за колонизация на Марс следващата година

SpaceX ще е подготвена да извърши първия изпитателен полет на кораба, с който хора ще могат да доближат до Марс, разгласи основният изпълнителен шеф на компанията Илон Мъск по време на годишния фестивал на развлекателната промишленост South by South West (SXSW) в Остин, Тексас. Мъск се появи изненадващо и сподели, че съгласно него " къси полети " ще са вероятни още в първата половина на 2019. " Понякога периодите са... знаете ", добави обаче той, имайки поради закъсненията след предходни гръмки обещания за този и други планове. Според него е жизненоважно хората да доближат до Червената планета преди идната " евентуална " международна война и с колонията на Марс да понижат късмет от нови Тъмни епохи, при положение да вземем за пример на нуклеарен спор. Той обрисува и по какъв начин би трябвало да се ръководи бъдещата колония на Марс, с цел да успее: с директна народна власт, в която хората непосредствено гласоподават за всичко.

[Reuters]

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Какви артикули е изнесла България през предходната година

Утре националната статистика ще разгласява подробна разбивка за продажбите на български артикули към страни от Европейски Съюз за декември 2017 година, както и предварителни данни за общия експорт през януари тази година.

Това ще даде цялостна картина на българския експорт през предходната година- какви артикули за кои страни и на каква стойност са били продадени.

Втори опит за избор на ръководител на основния Софийски градски съд

Във вторник Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще изслуша двамата претенденти за ръководител на основния Софийски градски съд - някогашният ръководител на съда (2004-2007 г.) Светлин Михайлов, който се самономинира, и арбитър Евгени Георгиев, който получи поддръжка от огромна част от сътрудниците си. Прогнозите са, че нито един от двамата няма да събере нужния брой гласове.

Софийският градски съд е изключително значим, тъй като е първа инстанция за търговски разногласия сред компании, основани в София. Пред него се признават решенията на интернационалните арбитражи, само че също по този начин се записват политически партии.

Каталуня отсрочи безсрочно избора на министър председател

За повторно бе отсрочен опитът на депутатите в Каталуня да изберат идващия водач на самостоятелната област. Парламентът в Барселона трябваше през днешния ден да избере наследника на Пучдемон, който се отдръпна неотдавна, с цел да даде път на Жорди Санчес - началник на една от водещите организации в Каталуня, агитиращи за самостоятелност. Санчес обаче е с мярка предпазен затвор поради следствие за подстрекаване към безредици. Върховният съд в Мадрид отхвърли да му разреши да участва в залата, а процедурата изисква присъединяване на претендента. Санчес отнесе случая си към съда в Страсбург, а ръководителят на каталунския парламент отсрочи съвещанието за неопределен срок.

Така обстановката в Каталуня остава в напрегнатото очакване и в политическа невъзможност, два месеца и половина след изключителния районен избор.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Словашкият вицепремиер и вътрешен министър Роберт Калиняк ще подаде оставка поради рецесията след убийството на проверяващия публицист Ян Куцяк. Напрежението в страната е огромно и към момента не е ясно дали оставката на министъра ще донесе утешение в обществото, или ще се стигне до оставка на целия кабинет.

Най-богатите 20% от популацията в България получава приблизително 8 пъти повече пари от най-бедните 20 на 100, демонстрират данните на Евростат за 2016 година Неравенството става все по-голямо, като през 2015 година разликата в приходите е била седем пъти, а през 2012 година - шест пъти.

Софийската градска прокуратура внесе в Специализирания углавен съд о бвинението против някогашния министър на опазването на здравето Петър Москов поради това, че е приел като подаяние от Министерството на здравеопазването на Турция ваксини, които не са позволени за приложимост на територията на България.
Обвинението на Москов бе едно от няколкото обвинявания, повдигнати на представители на Реформаторския блок след оставката на втория кабинет на Борисов.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Гръцкото футболно състезание е спряно за неопределен срок, откакто притежателят на ПАОК нахлу въоръжен на терена

Гръцкото футболно състезание е прекъснато за неопределен срок. Спортното министерство реши да предприеме крайни ограничения след случаите в мача сред борещите се за купата ПАОК (Солун) и АЕК (Атина). Двубоят беше преустановен, откакто притежателят на солунския клуб Иван Савидис нахлу въоръжен на терена, разгневен поради анулирания гол на отбора му в 90-ата минута. Савидис е съветски олигарх с гръцки корен, някогашен народен представител в партията на Владимир Путин. Той два пъти се появи на терена по време на мача, придружаван от защитата си. Втория път беше без палто и се видя, че носи револвер на колана си. И при двете нахлувания на терена той неколкократно посегна към револвера си. От АЕК настояват, че Савидис споделил на рефера, че " е мъртъв ". Вече тече престъпно следствие по случая.

[Intime]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР