Още по темата Вечерни новини: Европейската икономика се забавя осезаемо,

...
Още по темата Вечерни новини: Европейската икономика се забавя осезаемо,
Коментари Харесай

Вечерни новини: България изостава в условията за правене на бизнес, българско гражданство срещу 5 хил. евро

Още по тематиката
Вечерни вести: Европейската стопанска система се забавя осезаемо, тежко обвиняване за шефа на организацията за българите в чужбина

И още: Европейска комисия ще подсигурява достъпа до английския финансов пазар даже при корав Brexit; Започва приемането на Бюджет 2019
30 окт 2018
Вечерни вести: Арести в организацията за българите в чужбина, Меркел напуща политиката след 2021 година

И още: Турция открива най-голямото летище в света; Крайнодесният Болсонаро завоюва изборите за президент на Бразилия
29 окт 2018 Тема номер едно в България не престават да са свадите към Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Интересно е обаче, че след акцията в следената от Вътрешна македонска революционна организация организация за българите в чужбина Каракачанов съумява политически към този момент да се измъкне " изсъхнал ", като нито от Движение за права и свободи, нито от Българска социалистическа партия към този момент желаят оставката му. Точно назад е ситуацията с водача на НФСБ. Натискът за неговата оставка се усилва от ден на ден от страна и на двете партии. Така наподобява, че така наречен съпротива е твърдо решена да извади Симеонов от властта. Премиерът Борисов към този момент тактически и тактично мълчи.

Двата настоящи абсурда като цяло допълват чувството в последните месеци за неустойчивост в ръководството и застой. На този декор като че ли не е изненада, че България пада с девет места в класацията Doing Business на Световната банка, въпреки че повода е не утежняването на обстановката тук, а тъй като други се развиват по-добре и ни изпреварват.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Продължава развиването и към убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги. След две срещи със саудитския си сътрудник, от кабинета на турския основен прокурор Ирфан Фидан обявиха, че Хашоги е бил удушен още щом е влезнал в консулството в Истанбул. Екипът на Фидан не показва причинителя на убийството, за което президентът Реджеп Тайип Ердоган загатна по-рано тази седмица, че може да е обвързвано с висшите етажи на властта в Саудитска Арабия и даже със самия престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

НАЙ-ВАЖНОТО

България пада с девет места в класацията Doing Business и към този момент е на 59-та позиция


България е отстъпила девет места до 59-та позиция измежду 190 международни стопански системи в класацията Doing Business, изготвяна от Световната банка, която мери изискванията за правене на бизнес. Макар и да усъвършенства оценката си по някои индикатори, страната ни изостава от темповете, с които се развиват други страни по света. Анализаторите регистрират представянето на страните по 41 индикатора, групирани в 10 подиндикатора.

Тази година България регистрира доста усъвършенстване единствено по един от тях - приемане на позволение за градеж. В същото време по-рязък спад има по оценката за досегаемост на кредитирането. На процедура обаче страната ни пада по редица индикатори, не тъй като официално регистрира утежняване на оценките, а тъй като други страни се показват много по-добре.

Корупцията в организацията за българите в чужбина била повсеместна и безогледна

Корупцията в Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) е била повсеместна и безогледна - пари са се взимали на всички равнища и за всички действия, а шефът е получавал подкупите си напряко в кабинета си. Това усещане се пробваха да основат на конференция за акцията в организацията зам.-главният прокурор Иван Гешев и сътрудниците му. Злоупотребите съгласно Гешев почнали месец след назначението на ръководителя Петър Хараламппиев, който е упрекнат за началник на незаконна група, търговия с въздействие и рушвет. Срещу възнаграждение се получавало уверение за български генезис - документ, посредством който могат да получат българско поданство. Тарифата е сред 5 и 8 хиляди евро, като от тях 1.5 хиляди евро стигали до шефа.

С уточнението, че прави съмнение Гешев съобщи, че най-вероятно корупционната скица в организацията е наследена. Той обаче по този начин и не съумя да даде безапелационен отговор какво е предписание държавното обвиняване до в този момент за тези практики в случай, че за тях се знае от години. Той добави обаче, че няма данни Красимир Каракачанов да е забъркан в схемата. Агенцията от години е под кадровия надзор на Вътрешна македонска революционна организация. Днес Каракачанов съобщи за bTV, че предлагането за назначението на Харалампиев в действителност е негово и това било неточност.

Европейските акции завършват най-лошия си месец от 2016 година

Въпреки че последният ден на октомври е рядко добър за европейските акции, те изпращат най-лошия си месец от 2016 година Широкият борсов индек Stoxx Europe 600 се повиши с 1.3% денем в Лондон, само че все пак акциите в Европа регистрират намаляване от 6% този месец, което е най-лошият резултат от януари 2016 година

Инвеститорите се тормозят, че растежът на облагите на фирмите ще се забави, откакто икономическият напредък на еврозоната се свива до най-ниското си равнище от 2014 година На политическия фронт с изключение на разногласието на Брюксел с италианското популистко държавно управление се прибавя и несигурността в Германия, откакто канцлерът Меркел разгласи, че се отдръпва лидерското място на партията.

СНИМКА НА ДЕНЯ

В Индия бе открита най-голямата скулптура в света

В Гуджарат, Индия, при изключителни ограничения за сигурност бе открита най-високата скулптура в света - 182 метра, на националния воин Сардар Валабхай Пател, основен водач в битката за самостоятелност на страната и първи вътрешен министър на Индия, откакто английските колониалисти я напуснаха през 1947 година Статуята е два пъти по-висока от Статуята на свободата в Ню Йорк. Изграждането и лиши 4 години и глътна 358 млн. евро, което стана мотив и за остри рецензии към индийския министър председател Нарендра Моди. Заради отнемането на земеделска земя от локалните за плана пък имаше и всеобщи митинги, което наложи и солидната защита при откриването. Статуята тежи близо 100 хиляди тона, като единствено 16 хил тона тежат десетките хиляди бронзови плочи, с които е покрита. Индийският министър председател счита, че статуята на Пател, известна още и като Статуя на единството на Индия, ще притегли доста туристи.

Фотограф: Amit Dave

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Народните представители ще гласоподават медийния закон на Пеевски и Закона за филмовата промишленост

В Народното събрание за гласоподаване на второ четене влиза така наречен " медиен закон на Пеевски ". Промените задължават печатните, електронните и онлайн медии да заявяват годишно всяко получено финансиране в миналата година, включително заеми и банкови заеми, както и безплатни парични средства и имущество. Проектът се придвижи динамично и безпроблемно през комисиите с поддръжката на ръководещите, макар - най-малкото - очевидния спор на ползи, в който е депутатът от Движение за права и свободи и медиен притежател. Независимо от компликациите, които изпитват в последно време ръководещите в обезпечаването на кворум за работата на Народното събрание, най-вероятно в четвъртък - особено за този закон, той евентуално няма да е проблем.

Редом с това в дневния ред на Народното събрание са още промените в Закона за филмовата промишленост, при разискването на които в комисията по просвета преди седмица депутатът от ГЕРБ Тома Биков предложи страната да финансира единствено позитивни за облика ѝ филми и сериали.

Борисов ще посрещне в " Евксиноград " водачите на Гърция, Румъния и Сърбия

Премиерът Бойко Борисов ще бъде хазаин на четиристранна среща на високо ниво сред България, Гърция, Румъния и Сърбия в петък, в резиденция " Евксиноград ", Варна. Борисов, дружно с министър-председателите на Гърция и Румъния - Алексис Ципрас и Виорика Дънчила, и президентът на Сърбия Александър Вучич ще обсъдят развиването на взаимните инфраструктурни планове. Фокус на срещата ще бъде и задълбочаването на районната непоклатимост, както и настоящи европейски въпроси, оповестиха от Министерски съвет.
По-късно четиримата водачи ще проведат и работен обяд взаимно с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, който е на работно посещаване в България.

ВЕНЕЦУЕЛСКАТА КРИЗА

Перу стопира да приема венецуелци, хиляди чакат на границата

Най-малко 6000 венецуелци се подредиха през вчерашния ден на северната граница на Перу с вярата да влязат на перуанска територия, преди да изтече крайният период за приемане на право да обитават в Перу. Очаква се през днешния ден и на следващия ден да дойдат още 4000, съобщи перуанският омбудсман, представен от организация " Ройтерс ".Перу беше една от първите страни, предложили карти за краткотрайно жителство на венецуелци, бягащи от изпадналата си в рецесия татковина и прекосяващи Колумбия и Еквадор, с цел да стигнат до Перу.След като броят на венецуелците в Перу се усили до половин милион, управляващите реалокираха крайния период за даване на сходни разрешителни от края на годината за края на октомври. Тоест те би трябвало да са влезнали в Перу до днешния ден, с цел да имат право на сходни карти.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Българската администрация прекратява хартиения продан на документи от на следващия ден , 1 ноември, заяви държавната осведомителна работа. Повече от 700 централни, регионални и общински структури минават към напълно електронен документооборот между тях.

Кабинетът удължи с една година периода, в който БДЖ да погаси държавен заем от 60 млн.лв. , получен през август 2017 година Първоначално жп сдружението трябваше да изплати задължението си до края на тази година, само че интервалът беше повишен до края на 2019 година Този заем е един от многото, които задлъжнялата компания получи от страната.

От края на работния ден в петък до ранните часове в понеделник метрото няма да се движи в центъра - сред станциите " Сердика ", " Софийски университет Св. Климент Охридски " и " Васил Левски ". Причината е, че в тунелите под линиите ще премине пробивната машина, която ще копае третата линия на метрото.

Както оповестиха, че имат намерение да създадат, депутатите от Вътрешна македонска революционна организация внесоха законодателни промени, с които се цели да бъдат следени облагите на търговците за артикули от първа нужда. Причината е обяявното преди няколко месеца от земеделския минисър безпокойство, че хлябът може и да нарастне, след което се чуха поредност антипазарни хрумвания за противопоставяне, вкл.тази на Вътрешна македонска революционна организация.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Откривателят на екзопланети " Кеплер " завършва задачата си


Космическият телескоп " Кеплер " е изчерпал горивото си и ще спре да предава информация, заяви НАСА. Телескопът функционираше в продължение на девет години и за това време откри над 2600 планети отвън рамките на Слънчевата система, доста от които имат някои съществени детайли за живот.Щафетата бе поета от телескопа " Тес ", който беше изведен в орбита от НАСА през април тази година. Неговата задача, сходно на " Кеплер ", е да открива планети, сродни на Земята, намиращи се в зоната на обитаемост, благодарение на директна фотометрия. " Кеплер " ще остане на своята орбита, която е безвредна за галактическите полети.

Фотограф: Nasa

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР