Още по темата Тереза Мей покани Борисов на посещение във

...
Още по темата Тереза Мей покани Борисов на посещение във
Коментари Харесай

Бойко Борисов критикува индиректно Ангела Меркел за позицията й към Анкара

Още по тематиката
Тереза Мей предложения Борисов на посещаване във Англия
от Дневник,19 окт 2017
Борисов увери Доналд Туск, че България се приготвя отговорно за председателството на Европейски Съюз
от Дневник,19 окт 2017
Българска социалистическа партия желае оставките на Валери Симеонов и Валентин Радев поради прикриване на нередности по оградата на границата
от Дневник,19 окт 2017 Премиерът Бойко Борисов предизвести, че с актуалната си политика Европейския съюз може да принуди Турция да смени съдружниците си и разказа съвсем апокалиптични последствия. " Какво става, огъва се целия южен фланг, а оттова насетне е Азия... ние ставаме южен фланг на НАТО и кой ще ги стопира тези стотици хиляди... "

Темата за Турция зае съвсем половината от спонтанната половинчасова конференция с публицисти по време на съвещанието на водачите на 28-те страни членки на Европейски Съюз в Брюксел. Поводът беше предстоящото (по-късно през деня) разискване на обстановката с Турция. Въпросът беше вкаран в дневния ред на Европейския съвет главно по гледище на Германия, чийто канцлер Ангела Меркел прикани Европейски Съюз да резервира помощта за оправянето с бежанската рецесия, само че да замрази другото финансиране за Турция поради обстановката с върховенството на закона. По време на предизборната си акция преди два месеца Меркел призоваваше да се прекратят и договарянията с Анкара за присъединение към Европейски Съюз.

" Тези политикани, които елементарно хвърлят Турция, това може да им печели избори, само че не може да им завоюва война ", сподели Борисов без категорично да показва кого има поради. След това министър председателят очерта картина, в която е допустимо Турция да смени съдружниците си и да напусне НАТО, което ще направи Българя южен фланг на отбранителния пакт. По-късно, говорейки за възможното военно съдействие в границите на Европейски Съюз той изясни, че в случай че " евентуално съперник ще ни става Турция, какъв брой самолети, танкове, артилерия и ракети ще ни трябват... Цялата отбранителна идея на България и Съюза се срутва. Трябва да намерим баланс. Тези страни, които са във вътрешността в Европа им е елементарно... България става южен фланг на НАТО, кой ще удържи напора оттук нататък ".

" По време на нашето председателство не би трябвало да се приказва за преустановяване на договарянията с Турция ", акцентира Бойко Борисов. Той напомни, че досега Турция прецизно съблюдава поетия ангажимент да лимитира мигрантския поток към страните от Европейски Съюз. " Ердоган прецизно съблюдава думата си и ние имаме нулеви мигранти ", изясни министър председателят. Според него, вместо спиране на връзките с Турция, Европейски Съюз би трябвало да употребява всички свои лостове за въздействие върху страната. " И на нас доста неща не ни харесват в Турция само че да ми кажат каква е алтернативата ".

По време на съвещанието а Европейския съвет, в който взе участие Борисов, ще се разисква и смяната на Дъблинския правилник, който контролира политиката към бежанците на Европейски Съюз, ускоряването на приемането на новите цифрови правила в Европейски Съюз и напредъка към създаване на общи планиращи структури в региона на защитата (PESCO). Утре водачите ще обсъдят хода на договарянията за напускането на Англия от Европейски Съюз.

За Българя смяната на Дъблинския правилник е основна, защото страната ще продължи да бъде по пътя на мигрантските потоци. Основният спор сега да дали да се резервира сегашната квотна система за преразпределение на бежанците към всички страни членки и по кое време да се задейства тя. Европейската комисия предлага преразпределението да започва откакто страните са приели несъмнено количество бежанци, до момента в който страните на предна линия – Гърция, Италия и България желаят преразпределението на бежанци да се случва автоматизирано, без значение от броя им. В случая те имат поддръжката и на Европейския парламент, който през днешния ден гласоподава позицията си.

България поддържа предложенията на Европейска комисия в региона на цифровата стопанска система, както и по-тясната интеграция в региона на защитата. Притеснението е дали предлаганите ограничения за общи вложения във военни технологии няма да изолират българската военна промишленост.

Преди съвещанието Бойко Борисов е разговарял с висшия представител в региона на външната политика Фредерика Могерини и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск за Западните Балкани. Според Борисов още в този момент би трябвало да се направи всичко допустимо шестте страни на Балканите, които към момента не са членки на Европейски Съюз, да напреднат оптимално бързо

По време на срещата си английския министър председател Тереза Мей двамата са говорили за бъдещите връзки сред страните. Бойко Борисов сподели по-късно, че не е оптимист за постигането на компромис сред Европейския съюз и Англия. Премиерът обаче избегна директния отговор на въпроса дали България се готви за възможен, въпреки и малко евентуален неуспех на договарянията. При него от 31 март март 2019 година Англия стопира да прави вноски в европейския бюджет, който трява да бъде орязан с към 10% поради по-малкото приходи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР