Още по темата Складове и стоки – растящата нова екосистема

...
Още по темата Складове и стоки – растящата нова екосистема
Коментари Харесай

Умни складове, умен бизнес

Още по тематиката
Складове и артикули – растящата нова екосистема към нас

Как растежът в действителната стопанска система неизбежно води до растеж в търсенето на логистични площи и кои са зоните за развиване
9 юли 2018
7 секрети на съвършения логистичен склад

Кои са главните параметри, които би трябвало да бъдат деликатно преценени при избора на логичистичен склад
3 юли 2018 Когато приказваме за хранилища, асоциациите от предишното са неуместни. България изобилства от изоставени остарели хранилища и индустриални здания, за които времето е спряло, а прашасалите палети не са помръдвали с години. Но връщането им към нов живот за момента е стопански безпричинно. Съвременните хранилища, сходно на актуалните офис и търговски площи, би трябвало да дават отговор на избрани стандарти. Тук условията за сигурност и инфраструктурна подсигуреност са първото, само че напълно не задоволително изискване. Модерните логистични здания са " гъвкави " - те би трябвало да обезпечават комфортното депозиране и експедиране на разнородни артикули. Стоките са капитал, краткотрайно заключен по веригата на добавената стойност. Колкото по-бързо и несъмнено този капитал се " превърта " и доближава до идната фаза - без значение дали това е произвеждане, търговски обект или краен консуматор, толкоз по-ефективен е бизнесът. Затова приказваме за здания и логистични решения, които са точно проектирани, тъй че да разрешават стандартизирани и автоматизирани процеси. Помещения, които благодарение на технологиите могат да вземат решение логистични задания по-бързо и по-точно от тогавашните складови шефове. По тази тематика беседваме с арх. Атанас Вангелов, който проектира логистичния парк East Ring.

арх. Атанас Вангелов

Фотограф: Цветелина Белутова
" Гъвкава " постройка

Голямото предизвикателство, излиза наяве от думите на архитекта, е условието постройката да бъде с доста функционалности и елементарно да бъде пригодена и за логистична, и за индустриална активност.

" Проектът за логистичен парк East Ring, без значение от професионалния опит, който имаме, бе предизвикателство за екипа ми най-много заради неговата изчерпателност, характерна проблематика и присъщи условия ", разяснява арх. Вангелов. Сред изискванията, с които е трябвало да се съобрази екипът, е построяването на парка малко по малко. Строителството на East Ring става на няколко стадия, като досега са подготвени сухи хранилища с обща повърхност 12 000 кв.м и още толкоз са в развой на строителство. Още две здания се проектират сега и тяхното създаване следва. В бъдещото уголемение е заложено и създаване на здания с температурен режим, които могат да се употребяват от компании със особено произвеждане, да вземем за пример фармацевтични.

Сложността в плана идва и от друго – той би трябвало да бъде еднообразно подобаващ както за настаняване на индустриално произвеждане, по този начин и за логистичен център със складова повърхност.
" Да, предизвикателство е, тъй като другите видове здания имат разнообразни условия, само че ние сме се постарали да заложим оптимално гъвкави и универсални планови решения, тъй че постройката да се приспособява елементарно към другите типове действия ", изясни арх. Вангелов. Конструкцията на постройките в East Ring е стоманобетонна, изпълнена с доста висок клас материали. Това прави първичната инвестиция висока, само че се отплаща в бъдеще с понижени разноски за употреба и поддръжка. Серификатът BREEAM
Е водеща интернационална скица за самостоятелна оценка на устойчивостта на инфраструктурни планове и здания. Създадена през 1990 година, тя е най-старата сходна система за оценка. Името й идва от съкращението на британски Метод за оценка на Института за проучване на постройките (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Стандартът прави оценка плановете по отношение на тяхното влияние за околната и социално-икономическа среда в категориите: ръководство, сила, здраве и благоденствие, превоз, водни запаси, материали, боклуци, замърсяване на околната среда.
Глад за качество

В момента на пазара на логистични и индустриални площи най-търсени са постройките, строени в последните 10 години, споделя Владимир Гюрджиев, анализатор в консултантската компания Cushman&Weakfield/Forton. Тези здания могат да отговорят на условията за енергийна успеваемост, разпределянето на площите е съобразено с универсални стелажни системи. Това значи, че използваемата височина е най-малко 10 метра, на всеки 600 кв.м повърхност има най-малко една товарна рампа с достъп както на камиони, по този начин и на бусове. По думите на Гюрджиев разногласието за преимуществата и минусите на стоманобетонните и металните структури няма обединен отговор, а вложителят нормално избира съгласно икономическата целенасоченост, следва функционални условия или по строго субективни желания.

" Така или другояче неверен избор няма ", твърди Гюрджиев. При всички случаи новите здания дават доста повече и на вложителите, и на наемателите в тях, съпоставени с издигнатите преди 10 - 20 години, счита арх. Вангелов. Причината е непрекъснатото развиване на технологиите.

" Най-лесният образец е с електрониката и smart решенията, които дават доста по-голяма опция за ръководство на съвсем всички процеси в една индустриална постройка. Например постройката " сама " може да взема избрани решения, като да вземем за пример енергийно ефикасни решения ", споделя архитектът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР