Още по темата Сделката за Нова – за Нова година

...
Още по темата Сделката за Нова – за Нова година
Коментари Харесай

Telenor продава сръбската си банка на чешката PPF Group

Още по тематиката
Сделката за Нова – за Нова година

Комисията за защита на конкуренцията стартира задълбочена инспекция на покупката на Нова тв от фонда на Петр Келнер PPF
31 май 2018
Комисия за защита на конкуренцията най-накрая стартира да преглежда договорката за " Нова телевизия "

Фондът на Петр Келнер е изискал позволение преди над 2 месеца, само че антимонополният регулатор е проточил процедурата
23 май 2018 Норвежката Telenor Group е постигнала съглашение да продаде сръбската Telenor Banka на чешката капиталова група PPF Group, оповестява SeeNews. PPF Group е благосъстоятелност на най-богатия предприемач в Чехия Петр Келнер и по-рано през годината се контракти да придобие бизнеса на " Теленор " в България и " Нова броудкастинг груп ".

Сделката за сръбската банка би трябвало да бъде утвърдена от Националната банка на Сърбия и комисиите за защита на конкуренцията на Сърбия и Черна гора. През 2013 година норвежката телекомуникационна компания купи 100% of KBC Banka в Сърбия и година по-късно сътвори Telenor Banka – първата мобилна и онлайн банка в страната. След 4 години Telenor Banka към този момент има над 390 хиляди клиенти, които отварят сметки и оперират с парите си по тях напълно онлайн, през апликация на мобилни устройства - телефони и таблети. Банката предлага както депозити, по този начин и дребни потребителски заеми. Първоначално норвежката компания избра за покупател River Styxx Capital на българския бизнесмен от албански генезис Елвин Гури, само че не получи регулаторно утвърждение.

PPF Group развива бизнес в 22 страни и е най-голямата капиталова група в Централна и Източна Европа. Тя влага в разнообразни браншове – от банки и финансови услуги до телекомуникации, биотехнологии, обезпечаване, парцели, минен бизнес и селско стопанство.
През март Telenor разгласи, че е постигнала съглашение да продаде бизнеса си в Централна и Източна Европа на PPF за 2.8 милиарда евро. Сделката включва интервенциите на норвежката компания в Унгария, България, Черна гора и Сърбия.

Месец по-рано шведската Modern Times Group заяви, че се е договорила да продаде 95% от " Нова броудкастинг груп " на PPF против 185 млн. евро. Най-голямата медийна група в България, която включва седем телевизионни канала и 19 онлайн компании, има общи доходи за 2017 година от 100 млн. евро. В края на май стана известно, че Комисията за защита на конкуренцията е почнала задълбочена инспекция на договорката и това може отнеме още половин година и да отсрочи промяната на собствеността за края на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР