Още по темата Същевременно обаче рискове все още са налице

...
Още по темата Същевременно обаче рискове все още са налице
Коментари Харесай

Банките продължават да печелят добре

Още по тематиката
Същевременно обаче опасности към момента са налице по линия на активите и високото равнище необслужвани заеми

Продължава свиването на обезцениките в бранша

Собствениците на шест банки са дали своят вот общо 883.3 млн. лева дял

Институциите се пробват да компенсират изоставането с по-ниски разноски за прехрана

Външната оценка на финансовата непоклатимост на страната демонстрира, че секторът има буфери и облага, само че още е уязвим

Пазарът на ипотечни заеми стартира да се разсънва

Ако цената на парите в еврозоната стартира да се усилва, това ще се придвижи и в България

Обезценките по неприятните заеми са доста по-малко от предходната година, когато банките се чистеха преди инспекциите на активите.
Повече заеми за семействата, т.е. нов бизнес, растеж на постъпленията от такси, съчетани с по-малко разноски за обезценки в година без стрес проби, носят мощни облаги на банките за първото полугодие на 2017 година На пръв взор цифрата за шестмесечието се свива, само че действително плюсът е даже по-голям от предходната година, в случай че се извади бонус постъплението от продажбата на Visa. Депозитите също са със постоянен годишен растеж макар съвсем нулевите лихви, демонстрират излезлите в понеделник данни на Българска народна банка.

Добра облага

За полугодието облагата на банковия бранш е 660 млн. лева Това е със 113 млн. лева по-малко от предходната година. Причините са две: изключителният приход през предишното лято от картовата организация Visa, оценен от Българска народна банка на 186 млн. лева, както и свиващият се чист лихвен приход поради ниските лихви по заеми. Изтъняващият лихвен марж и въздействието му се вижда и в резултатите на обособените банки.
Накратко - облагата към полугодието стои добре, поради че прогнозите за облагата на банките за 2017 година и 2018 година бяха внимателни. За тази година упованията на банкери са за 1 милиарда лева облага, а за следващата година – 1.1 милиарда лева В последното десетилетие такава висока облага банките регистрираха през 2008 година - 1.39 милиарда лева Тогава тя беше резултат от свръхактивност – повишаването на заемите беше с над 50%.

Продължава наклонността за сгънат чист лихвен приход. Към края на юни 2017 година той е 668.4 млн. лева, като е съпоставим с този през първото тримесечие на годината. Нетният приход от лихви обаче е с 6% е по-нисък през второто тримесечие на тази година по отношение на година по-рано, като общо за полугодието е по-нисък с близо 5.2%.

Увеличава се приходът от такси и комисиони по отношение на първото тримесечие. За интервала април - юни е 256.6 млн. лева (при 231.6 млн. лева за предходното тримесечие). На годишна база събраното също е малко повече: общо за полугодието приходът от такси и комисиони е 488 млн. лева, като е по-висок с 9.3% от този в края на юни 2016 година Според банкери обаче повишаване в прихода от такси и комисиони не би могло да компенсира свиването на лихвените доходи заради разликата в размерите на двата прихода.

По-съществено перо за отплата на свитите доходи са понижените разноски за обезценки по неприятни заеми, които се свиват фрапантно спрямо предходната година по това време – с 27.6%. От началото на тази година размерът им е 236 млн. лева (при 326 млн. лева за първото полугодие на 2016 г.). Явно след отминалите стрес проби и оценка на активите, за които банките интензивно чистеха портфейлите си, в този момент, когато упражнението към този момент е завършено, натискът за пречистване е отслабен. " Почивката " обаче може да е къса, защото от регулатора оповестиха напролет, че ще приложат тласъци за понижаване на равнището на необслужваните заеми, като това най-вероятно ще бъде през смяна на регулациите в региона. Оценките на МВФ и Световната банка и на Европейската комисия за равнището на необслужваните заеми бяха негативни, като беше посочено, че са над междинното за Европейски Съюз. Към края на юни необслужваните заеми са за 9.46 милиарда лева, като от Българска народна банка показват, че през второто тримесечие продължава наклонността на понижение на необслужваните заеми. Обемът им понижава с съвсем половин милиард лв. по отношение на предходното тримесечие (9.966 милиарда лева.).

Домакинствата дърпат кредитирането

Ръстът в кредитирането е при семействата. Този във фирменото кредитиране на годишна база е малко над нулата, а по отношение на предходното тримесечие има даже стесняване.

Отчетеният тримесечен ритъм на напредък при заемите за семействата е с 3.4% до 19.5 милиарда лева, а при компаниите има понижение с 0.9% до 33 милиарда лева На годишна база кредитният растеж при жителите е 6.72%, като при жилищните ипотечни заеми е 3.61%, а за потребителските е 3.38%. По-голямото нарастване идва през перото други заеми, в които влиза и санирането посредством ББР.

Фирменото кредитиране е с растеж от едвам 0.41% на годишна база, като и от самите банки показват, че в общи линии то се показва в рефинансиране и преливане на клиенти сред банките.

Активите на банковата система не престават да се усилват, като в края на юни са 93 милиарда лева През тримесечието личният капитал на системата е намалял с 208 млн. лева, или 1.7%, до 12 милиарда лева вследствие на изплащането на дивиденти от банките с задгранични притежатели.

Депозитите в системата не престават да се усилват макар съвсем нулевите лихви. Това се следи и на тримесечна, и на годишна база. Депозитите на семейства се усилват с 0.4% до 47.6 милиарда лева за тримесечие и с 5.33% на годишна база. При фирмите повишаването е с 1.8% до 21.6 милиарда лева за тримесечие и с 9.7% за година.

Разликите в топ 10

Едно от главните провокации пред банките остава изтъняващият лихвен марж, който продължава да свива облагите им. При институции като Банка ДСК и ПИБ понижението в чистия лихвен приход се мери с двуцифрени темпове по отношение на година по-рано, което натиска и финансовия резултат – при ПИБ да вземем за пример облагата за полугодието е с съвсем 61% по-ниска спрямо преди година.

И през второто тримесечие данните като цяло, най-малко за челната десетка, демонстрират доста намаляване на разноските, които банките вършат за обезценки по проблематични заеми. В съпоставяне с година по-рано резултатът е оптимален за Банка Пиреос - България, която с помощта на подобрението по това перо съумява да излезе на облага от съвсем 6 млн. лева към края на полугодието, откакто към същия интервал на 2016 година резултатът й е беше загуба от 23 млн. лева

При някои банки процесът на обезценяване на нередовни експозиции продължава – значителен растеж на разноските за обезценки има при институции като Сосиете женерал Експресбанк и Сибанк, вследствие на което облагите им се свиват.

Повече по тематиката четете в седмичния брой на " Капитал "

По тематиката работиха: Мария Иванова, Николай Нейчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР