Още по темата САЩ поискаха мащабни промени от Иран или

...
Още по темата САЩ поискаха мащабни промени от Иран или
Коментари Харесай

ЕС иска да защити европейски компании от американските санкции срещу Иран

Още по тематиката
Съединени американски щати желаеха огромни промени от Иран или ще последват наказания

Държавният секретар Майк Помпео изброи 12 претенции, които да са част от ново нуклеарно съглашение
22 май 2018
По моя метод или по никой метод

Тръмп пробва да убие иранската нуклеарна договорка, без да има проект Б
10 май 2018
Тръмп и иранската нуклеарна договорка: Какъв ще е резултатът върху стопанската система

Санкциите на Съединени американски щати ще са ориентирани към петролния бранш на Иран, а пазарите към този момент регистрират растеж в цените
9 май 2018 Европейските компании, които работят с Иран, ще бъдат предпазени от американските наказания против страната. Това стана ясно от изявление на висшия представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

След среща на външните министри на страните членки Могерини разгласи, че Европейски Съюз няма да поддържа настояването на Съединени американски щати за икономическа изолираност на Иран и ще одобри юридически инструмент, който да отбрани европейските компании. Така нареченият европейски блокиращ правилник ще влезе в действие на 6 август – датата на първата серия американски наказания.

Европейски Съюз и Съединени американски щати още веднъж съперници

В началото на седмицата държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео и министърът на финансите Стивън Мнучин отхвърлиха формалната молба на Европейски Съюз за освобождение на европейските компании от глобите против Иран. Тя беше инициирана от външните министри на Германия, Франция и Англия. В писмото си министрите обявиха, че запазването на съществуващото нуклеарно зпоразумение е " най-хубавият метод към Иран ". Те желаеха европейски компании от сферата на фармацевтиката, опазването на здравето, енергетиката, инфраструктурата и автомобилното произвеждане да бъдат изключени от глобите. По думите на Помпео и Мнучин обаче върху Техеран би трябвало да бъде извършен " невиждан напън ", до момента в който не последва " осезаема, доказуема и продължителна смяна ".

В резултат на твърдата позиция на Съединени американски щати в понеделник министрите на външните работи от Европейски Съюз са одобрили изменението на Регламент от 1996 година, написа Euractiv. Блокиращият статут от 22 ноември 1996 година е регулация " за отбрана от резултатите от екстериториално използване на законодателство, признато от трета страна, и на учредените или произлизащи от него дейности ". Регулацията е основана поради опитите на Съединени американски щати да глобяват задгранични компании, които търгуват с Куба, само че мярката в никакъв случай не е била наложена. Според Euractiv изменението също по този начин ще разреши на фирмите да желаят обезщетения за възможни загуби.

През май т. година Съединени американски щати се отдръпнаха от иранското нуклеарно съглашение и възобновиха наказателните ограничения против страната. Сделката беше подписана при администрацията на Барак Обама и лимитира нуклеарните действия на Техеран в подмяна на облекчение на глобите. След отдръпването на Вашингтон Иран изиска гаранции от европейските страни, с цел да остане в съглашението.

Малко след отдръпването от договорката Помпео изиска 12 огромни промени към Техеран. Те трябваше да бъдат част от последващо съглашение, което да размени подписаното през 2015 година Още тогава Фредерика Моргерини съобщи, че иранското съглашение няма опция, а настояванията бяха отхвърлени от интернационалната общественост.

Според изказването на Помпео и Мнучин Вашингтон ще разреши изключения от глобите, в случай че реши, че това е в полза на националната сигурност или други филантропични потребности.

" Не съм в положение да кажа дали напъните ни ще са задоволителни, само че вършим каквото можем, с цел да избегнем гибелта на иранското нуклеарно съглашение, тъй като последствията биха били пагубни за всички нас ", разяснява през вчерашния ден Могерини, представена от AFP. Заплаха за бизнеса
След анулацията на глобите против Иран страната подписа поредност от покупко-продажби с европейски компании, които в този момент са под опасност. През 2016 година френската Total стана първата огромна петролна компания, сключила договорка с Техеран след завръщането на страната на международните енергийни пазари. Френският авто производител Groupe PSA – притежател на Opel, Peugeout и Citroën, има бизнес в страната от 2016 година, когато основа дружество взаимно с автомобилния производител Iran Khodro. Renault също взе участие в сходно сдружение, което би трябвало да създава 150 хиляди коли годишно. Volkswagen разгласи през юли предходната година, че възобновява износа за Иран след 17-годишна пауза, а Mercedes-Benz Trucks има контракт за дистрибуция с Khodro. Сега от компаниите предизвестяват, че в случай че не се направи изключение за тях, ще изтеглят напълно бизнеса си от Иран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР