Още по темата Повишаването на заплатите би увеличило най-много увереността

...
Още по темата Повишаването на заплатите би увеличило най-много увереността
Коментари Харесай

"БНП Париба лични финанси" е заблуждавала клиентите си с нелоялна практика

Още по тематиката
Повишаването на заплатите би нараснало най-вече увереността на потребителите в бъдещето, сочи изследване

" Алтернативни цени " разрешават на телекомите да таксуват клиентите за диалози в Европейски Съюз и след 15 юни

Една трета от поръчките за небанкови потребителски заеми към този момент се подават онлайн, демонстрира изследване на " БНП Париба Лични финанси "

Друга трайна наклонност, която се резервира в бранша, е подобряването на портфейла с по-малко неприятни вземания

След договорката българската компания се подрежда по доходи наедно с най-големите в бранша

Законът планува глоба в размер до 30 хиляди лева при в началото нарушаване и до 50 хиляди лева при наново

От компанията обявиха, че посочения тип заем не се предложил от 2015 г.Небанковата финансова компания за потребителско кредитиране " БНП Париба персонални финанси " е употребила заблуждаваща информация и нелоялна процедура при разпределяне на заеми. Това излиза наяве от известие на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Комисията е забранила нелоялната процедура, има и наложена парична глоба в размер на 5000 лева От компанията обявиха, че посоченият тип заем не се предложил от 2015 година

От КЗП

В известието на КЗП се споделя, че " БНП Париба персонални финанси " " е заблуждавала клиентите си, като е предложила безлихвени потребителски заеми, само че е премълчавала условието за такса " ангажимент ", която даже прави заема по-скъп, в сравнение с при съществуването на рента по него. Тази нелоялна процедура е неразрешена от КЗП със заповед, доказана от Върховния административен съд ".
Там се показва още, че заемът, предопределен за покупка на разнообразни артикули от търговски вериги, се е предоставял при 0% годишен лихвен %. Получателите на заема обаче не са осведомени навреме за съществуването на такса " ангажимент ". Тя се изчислявала върху цялостния размер на главницата, заплаща се разсрочено с всяка погасителна вноска и при предварително погасяване на заема е дължима в остатъчния си размер. Всички тези условия са посочени едвам в контракта за разпределяне на заема.

Така съгласно КЗП кредиторът основава усещането, че няма спомагателни такси и лихви към главницата на заема, като в това време и с въвеждането на такса " ангажимент " не подсигурява изцяло фиксирането на нулевия лихвен %.

От комисията показват още, че се оказва, че при тази скица потребителят заплаща сума, която е по-висока от вероятно начислен лихвен %. Според техния образец заем в размер на 3829 лева за идентичен интервал от време ще коства на потребителя 4518.22 лева с 18% такса " ангажимент " и 4397.64 лева с 18% годишен лихвен %.

От КЗП допълват още, че съгласно Закона за потребителския заем при предварително погасяване на заема кредитополучателят дължи лихвите и разноските единствено за времето, в което е употребил заема, само че не и тези до края на периода на контракта. А в обсъждания случай се планува потребителят да заплати цялата така наречен такса " ангажимент ".

Позицията на компанията

От " БНП Париба персонални финанси " са обжалвали наложената от КЗП възбрана, само че Върховният административен съд е удостоверил заповедта на комисията за възбрана на нелоялната процедура. Освен това има и наложена глоба в размер на 5 хиляди лева По закон глобите в такива случаи са до 30 хиляди лева, а при неспазване на възбраната доближават 50 хиляди лева

От сдружението обявиха, че компанията не предлага потребителски заеми за покупка на артикули на погашение с 0% годишен лихвен % и такса " ангажимент " от 2015 година Според изказването им съществуването на такса " ангажимент " е било обявявано ясно и изцяло правилно както в преддоговорната информация, по този начин и на първата страница на договорите за разпределяне на заем.
Оттам показаха още, че компанията регулярно организира проучвания на потребителската задоволеност и вследствие на тях приспособява комерсиалните си практики. Така в границите на този развой през 2015 година компанията прекратила предлагането на потребителски заеми за покупка на артикули на погашение с 0% годишен лихвен % и такса " ангажимент ".Съвети от КЗП
Към потребителите:
Преди да подпишете контракт за заем, проверете освен размера на лихвения % и годишния % на разноските, само че и плануваните комисиони и такси на финансовата институция.

Информирайте се за периода на контракта, размера, броя и периодичността на погасителните вноски.

Изисквайте предварителна писмена информация с тези данни и прочетете деликатно контракта и общите условия към него преди да положите подписа си.

Препоръки към търговците:

Информирайте цялостно и правилно клиентите си за отпусканите заеми.

Задължително предоставяйте така наречен " Стандартен европейски формуляр ", който съдържа данни за типа, размера и цената на заема, както и лихвеният % и годишният % на разноските.

В преддоговорната информация опишете тъкмо правата на клиента при практикуване правото му на отвод от заема или при предварително погасяване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР