Още по темата Пазар на капацитети трябва да смени деформираното

...
Още по темата Пазар на капацитети трябва да смени деформираното
Коментари Харесай

Адвокатите от ClientEarth сигнализират ЕК за студения резерв на България

Още по тематиката Пазар на потенциали би трябвало да смени деформираното заплащане за "студен запас " Иванка Диловска: Рисковете пред сигурността на...

Организацията за екологично право ClientEarth [1] предизвестява Европейската комисия , че българската скица за субсидиране на остарелите централи на въглища ги слага в по-изгодна позиция от по-чистите енергийни източници. Става дума за по този начин наречения „ леден запас “, механизъм, при който електроцентралите не работят, само че получават пари, с цел да стоят в подготвеност и при нужда да бъдат задействани, оповестяват от природозащитната коалиция " За Земята ".

От тези заплащания се възползват застаряващите български тецове на въглища, които са потвърдили, че не съумяват да проработят, когато е належащо. Отделно, не са глобени дейно за това. Адвокатите оспорват механизма, тъй като облагодетелства централите на въглища, само че изключва други източници на сила, включително и мощностите за възобновима сила, които от дълго време се употребяват в страната и по света.

Студеният запас понастоящем обезпечава заплащания към огромни топлоелектрически централи като „ Брикел “, „ Варна “, „ Русе “, „ Марица “ 3 и „ Бобов дол “. Последните промени в схемата, които я отварят за някои консуматори с огромен интензитет на сила, към момента не съблюдават законодателството на Европейски Съюз за държавните помощи.

Схемите за разполагаемост в Европейски Съюз неотдавна бяха подложени на пресечен огън, на фона на прекратяването на заплащанията в Обединеното кралство и рецензиите към Полша, че поддържа огромните замърсители.

Адвокатът на ClientEarth Джулиет Деларю разяснява: „ С оспорването на студения запас през Европейската комисия ние се борим против потреблението на публични средства за поддръжката на промишленост, която заплашва здравето на хората. Въглищата са възприемани като на ниска цена гориво — което в действителност не е на ниска цена, а съществено субсидирано от страната. “

Припомняме, че през студената зима при започване на 2017 година няколко централи на въглища не съумяха да заработят[2] и изправиха енергийната система пред риск. Институциите дадоха обещание санкции, само че обществото по този начин и не разбра какви тъкмо наказания бяха наложени.

Плащанията за леден запас влизат в действие през 2003 година и от 2007 година насам трябваше да бъдат контролирани от Закона за държавните помощи на Европейски Съюз. Отварянето на схемата към някои огромни индустриални компании показва, че България няма желание да се отхвърля от нея.

Националните схеми за субсидиране в Европейски Съюз би трябвало да бъдат проучени деликатно, изключително когато те обезпечават такива удобни условия за изкопаемите горива.

Преди актуалното обжалване, ClientEarth предизвести Комисията за подозрения за злоупотреби с държавна помощ в България и оспори разрешенията за работа на няколко въглищни централи въз основа на неспазване на стандартите на Европейски Съюз за замърсяване.

-----------------------------------------------------------

[1] ClientEarth си партнира по планове с природозащитните организации „ За Земята “ и „ Грийнпийс — България “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР