Още по темата От Агенция по безопасност на храните са

...
Още по темата От Агенция по безопасност на храните са
Коментари Харесай

Агенция по кланетата и белите

Още по тематиката
От Агенция по сигурност на храните са иззели и умъртвили над 100 диви птици (обновена)
от Дневник,26 фев 2018 За втори следващ път организацията по сигурност на храните (БАБХ) влиза в новата година с вест за всеобща екзекуция. Миналия януари бяха четири кончета от рядка порода, конфискувани поради липса на документи и неточен превоз и убити няколко дни по-късно макар воплите на притежателите им. Тази година - неизяснен брой редки птици.

Историята е почнала на 20 февруари, само че доби популярност тази седмица, откакто " Медиапул " разказа по какъв начин " над 100 " птици са пристигнали в софийския зоопарк от Видин с писмо от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Монтана. Птиците били иззети, откакто са импортирани нелегално в страната през Дунав мост 2. Престояли шест дни в софийския зоопарк, където има специфичен изолатор, а в понеделник, 26 февруари, били взети от БАБХ и умъртвени.

В известието на самата БАБХ от същия ден, се споделя че са иззети " над 300 " животни, измежду които " алпаки, мечета плюс птици ". За последните било " взето решение да бъдат умъртвени " поради риск от птичи грип, който към този момент е нанесъл вреди от 6 млн. лева през 2016-2017 година

Сайтът излезе с още по-пространна публикация, в която разказва по какъв начин са били умъртвени птиците в едно радомирско село. Агенцията съгласно " Медиапул " е нарушила правосъдно предписание, защото още в петък софийският зоопарк внесъл тъжба против умъртвяването, а съдът е спрял осъществяването на заповедта. Цитира се говорителката на БАБХ, която твърди, че е открит птичи грип в две от убитите птици. Това обаче опонира на изказванията от по-рано, че птиците са умъртвени, без да им се взимат проби.

Малко по-късно институцията отвърна на удара, като заяви освен че е открит птичи грип, само че и че постанова карантина над софийския зоопарк.

Министерство на земеделието - принципалът на БАБХ, също взе присъединяване - разгласи инспекция на случая.
Накрая от коалиция " За да остане природа " оповестиха, че са убити 149 птици, измежду които " Планинска гъска (Anser indicus), Каролинка (Aix sponsa), Мандаринка (Aix galericulata) - включително албиносни форми, Шилоопашата патица (Anas acuta), Байкалско бърне (Anas formosa), Лебед-коскороба (Coscoroba coscoroba), Ръждива свиреща патица (Dendrocygna bicolor) " и други. Пред БНР Явор Гечев от " 4 лапи " пък изиска оставката на шефа на БАБХ и съобщи, че клането е станало в радомирско село.

Встрани от нервността, две неща са доста притеснителни. Първо, за какво една " черна кутия " като БАБХ си разрешава да не съблюдава правосъдно предписание и какви последици за това ще има?

И вторият въпрос, който никой не задава: какво, за бога, е станало с мечетата и алпаките?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР