Още по темата Ограничаване на плащанията в брой на територията

...
Още по темата Ограничаване на плащанията в брой на територията
Коментари Харесай

Как да оттеглим пълномощно

Още по тематиката
Ограничаване на заплащанията в брой на територията на България

Какво би трябвало да се знае, с цел да не се стига до нарушавания и наказания
12 сеп 2017
Банката против кредитополучателя в света на негативните лихви

В конюнктура на негативен референтен показател EURIBOR кредитополучателите разумно се питат: Не следва ли лихвата ми да се стопи?
10 сеп 2017
Нови правила за персоналните данни

Компаниите би трябвало да се приготвят за измененията, които ще влязат в действие след по-малко от година
6 сеп 2017

Използването на прокурист за осъществяване на избрани правни дейности е всекидневие както за физически лица, по този начин и в бизнес средите. Да се издаде едно пълномощие не съставлява компликация. По-интересен е моментът, в който упълномощителят желае да отдръпна предоставената представителна власт. Причините могат да са разнообразни, само че най-неприятният сюжет е утежняване на връзките и липса на доверие към пълномощника, тъй като всяко недобросъвестно деяние от страна на представителя може да има съществени последствия за упълномощителя.

Общото предписание е, че отдръпването на пълномощното следва да бъде осъществено в същата форма, в която е и самото пълномощие. За да има деяние отдръпването по отношение на пълномощника, последният би трябвало да бъде известен, че към този момент не разполага с представителна власт. Възможните разновидности за информиране на представителя са или персонално, или посредством нотариална покана.

Въпреки това, в случай че пълномощникът въз основа на към този момент оттегленото пълномощие подписа договорка с трето лице, което не е знаело за неналичието на представителна власт, отдръпването няма деяние по отношение на третото лице. От това предписание има едно забавно изключение. В случай че прекратяването на пълномощието е подлежало на регистриране и същото е било осъществено, това преустановяване е противопоставимо на трети лица. Такива лица, договаряли с пълномощника след отдръпването, нямат право да се базират на своята почтеност и направените ангажименти няма да породят деяние в правната сфера на упълномощителя.

Именно заради това е значимо отдръпването на пълномощното да бъде вписано, изключително при пълномощни, свързани с дейности по отношение на недвижими парцели, или дейности, имащи доста материално отражение.

Важен е въпросът какво засяга законът под подлежащо на регистриране отдръпване. Единствената относима наредба се съдържа в Наредба №32 по отношение на служебните архиви на нотариусите и нотариалните адвокатски фирми. В наредбата е планувано, че всеки нотариус е задължен да вкарва в осведомителна система, поддържана от Нотариалната камара, извлечение от нотариално удостоверените документи, с които се отдръпват пълномощни.

Тук може да се спори до каква степен това отразяване в осведомителната система се смята за регистриране, което може да се опълчи на трети лица. Съдебната процедура не изобилства от решения по тази тематика, само че едно решение на Софийския градски съд от 2016 година (Решение №2173 от 16.03.2016 година на Софийски градски съд по гр. дело №14010/2015 година, влезнало в сила) преглежда точно този проблем.

Съдебният състав споделя мнението, че отбелязването в осведомителната система на Нотариалната камара съставлява регистриране по смисъла на Закона за отговорностите и договорите. С цитираното решение са отхвърлени възраженията, че тази осведомителна система не е обществено налична. Тези възражения са неоснователни, защото всяка страна по договорка, по която насрещната страна е представлявана от прокурист, има право да изиска от нотариуса по договорката да ревизира в осведомителната система за осъществено отбелязване във връзка с представителната власт на пълномощника.

Следователно, с цел да може да бъде вписано и да бъде противопоставимо на трети лица, без да им се оповестява категорично, изказването за преустановяване на пълномощие следва да бъде нотариално заверено и отразено в осведомителната система към Нотариалната камара. Стриктният прочит на Наредба №32 постанова извода, че отдръпването може да бъде вписано в регистъра единствено във връзка с пълномощни, които са нотариално заверени, защото за осъществяване на отбелязването е належащо да се посочат номерът на легализация на оттегляното пълномощие, както и името и номерът на нотариуса, който го е заверил.

Предвид горното и с оглед оптималната отбрана на упълномощителя могат да се създадат две съществени изводи. На първо място, би било рационално всевъзможни пълномощни, касаещи забележителен веществен интерес, да бъдат нотариално заверени. По този метод, в случай че в един предстоящ миг се наложи отдръпване, това ще може да се отрази в съответната осведомителна система и всички трети лица ще се смятат за известени, което ще докара до противопоставимост на отдръпването по отношение на тях. Важно в тази ситуация е нотариусът, извършващ заверката, да даде на упълномощителя уверение за осъщественото отбелязването в осведомителната система към Нотариалната камара. В противоположен случай няма да е допустимо по-късно да бъде маркирано отдръпването на съответното пълномощие. За страдание това обвързване на нотариусите към момента не се съблюдава прецизно от всички, евентуално тъй като се постанова да правят спомагателна техническа работа без нарастване на събираните такси.

На последващо място, според Наредбата за служебните архиви на нотариусите електронни информации в осведомителната система към Нотариалната камара могат да бъдат осъществявани посредством нотариус или посредством Нотариалната камара. Така даже и да не се касае за договорка, изискваща нотариална форма, на процедура този електронен указател е обществен. Всеки индивид има право на достъп, който не е директен, а се прави чрез Нотариалната камара или нотариус.
Следователно, когато се договаря с прокурист с нотариално заверено пълномощие, следва постоянно директно преди договорката да се изиска от нотариус, без значение от региона на деяние, да извърши информация в осведомителната система към Нотариалната камара и да удостовери дали не е маркирано отдръпване на показаното пълномощие.

След момента на известяван на пълномощника и на заинтригуваните лица (посредством отбелязването) по отношение на отдръпването на представителната власт всяко деяние, което представителят извърши от името на упълномощителя, се смята за висящо недействително.
Всяко упълномощаване се базира на несъмнено доверие сред оправомощител и прокурист. В момента на основаване на представителната власт рядко се мисли за опцията в даден миг взаимоотношенията да придобият отрицателен темперамент. Пълномощник, който към този момент не желаете да ви съставлява, би могъл да извърши правни дейности от ваше име. Струва си да се намерения за защитните ограничения, посредством които тази обстановка може да се избегне.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР