Още по темата Обжалване, обжалване, обжалване Некачествените процедури, а не

...
Още по темата Обжалване, обжалване, обжалване Некачествените процедури, а не
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Още по тематиката
Обжалване, обжалване, обжалване

Некачествените процедури, а не злоупотребата с права са казусът на публичните поръчки
30 мар 2018
Societe Generale: Сбогом, България

Френската група продава шестте си банки в района, които не са в топ 3, в това число и българската
30 мар 2018 Френската банкова група Societe Generale се изтегля от всички страни от Централна и Източна Европа, където не е измежду водачите, а в още по-общ проект - в целия район секторът е в режим на преразпределяне. Това включва и българската й Сосиете женерал Експресбанк, която е седма по величина на локалния пазар и в която съгласно три източника на " Капитал " сега финансов и юридически разбор (т.нар. due diligence) прави унгарският притежател на Банка ДСК – OTP Bank. Първоначалният проект е бил за директно договаряне сред двете банкови групи, само че съгласно два източника на " Капитал " се е появил и различен интерес - в края на февруари индикативна оферта за пакета е подал и фонд на американската компания за ръководство на активи Apollo Global Management. Но тя е била доста ниска...

Една от огромните пречки пред провеждането на разнообразни публични поръчки са така наречен серийни обжалвания, които разрешават с процедурни трикове търговете да се забавят с месеци. На съвещанието на държавното управление предходната седмица вицепремиерът Томислав Дончев, притиснат от премиера Бойко Борисов, даде обещание, че " след няколко месеца работа " са подготвени промени в закона, които да лимитират тези практики. Съмнително е обаче до каква степен са действително нужни – първо, рискът да нанесат повече вреди е действителен и, второ – ще бъдат изстрел в празното, защото проблемите в публичните поръчки не са тъкмо там, където държавното управление ги вижда.

Милена Драгийска е основен изпълнителен шеф на " Лидл България " от стъпването на немската комерсиална верига на българския пазар през 2007 година Под нейно управление от този момент до момента локалното сдружение в групата съумява да влезе в топ 3 по продажби измежду веригите в страната след " Кауфланд " и " Метро кеш енд кери " към 2016 година, а евентуално към този момент се е придвижило и до второто място. Днес компанията има 87 магазина в 46 града в страната, в които работят над 2300 чиновници, а упоритостите й са до 2020 година да се трансформира водач в бранша. За бъдещите проекти, провокациите пред реализирането им и мениджърските решения по пътя четете в изявлението на " Капитал " с Милена Драгийска.

Три години след крайния период и 10 години след ръководството на кабинета " Станишев " най-сетне има развиване по един от най-големите кавги в страната - замените на гори, при които страната даваше на всякакви хора в продължение на години уедрени имоти, главно по Черноморието и в зимните курорти, а против това получаваше разпокъсани парцели в надалеч по-изостанали райони. Този скандал докара освен до доста митинги, а и до второто решение на Европейската комисия по отношение на България за даване на непозволена държавна помощ на частния бранш през 2014 година Години наред земеделското министерство не съумява да организира сполучлива социална поръчка даже за избор на оценител, който да реши каква е разликата в цената на получените и дадените имоти. През последните месеци обаче организацията по горите е упълномощила оценка на заменките на... компания под контрола на земеделското министерство. А през май би трябвало да излязат резултатите.

През последното десетилетие, работата от разстояние добива все по-голяма известност и сега виртуалните екипи са трансформират в желан модел за доста новаторски компании с ясно дефинирани цели. Новият термин с много разтеглива формулировка нормално се отнася до група от хора, които работят по еднакъв план (или в една компания), само че вместо да го вършат на едно място, от общоприет офис, са разпръснати физически, от време на време по целия свят. Според международните бизнес анализатори тази наклонност се разраства всяка година, а компании като Гугъл не крият, че едни от най-креативните, потребни и доходоносни хрумвания на чиновниците им са родени отвън офиса. Защо обаче виртуалните екипи се трансформират в толкоз мечтан модел?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР