Още по темата Консултантите на банкера начело с бивш директор

...
Още по темата Консултантите на банкера начело с бивш директор
Коментари Харесай

Физиката на изчезналото привличане на Пеевски - Василев

Още по тематиката
Консултантите на банкера отпред с някогашен шеф от Централно разузнавателно управление на САЩ ще опитат да потвърдят, че Пеевски и Цацаров са отговорни за нарушение на човешките му права

Кои от отговорните за източването на банката са пропуснати в обвинителния акт на прокуратурата

Кухината зад бутафорната държавност, в която се вихрят Пеевски, Цацаров, Борисов, Доган, Нинова и прочие, е обезпечена от нашата бездейност

Защо делото КТБ няма да свърши и други въпроси, които прокуратурата не желае да питате

Покрай дословния магнетизъм на името на добилия нова локална популярност американски закон " Магнитски " разумно е човек да го обзет малко физико-финансови мисли.

Днес Цветан Василев се пробва да се показа за отстъпник, изправил се против цялото статукво в България и надлежно репресиран грубо. За да има късмет в това начинание и да убеди поредност американски институции в своята версия за случилото се, той приблизително ловко изкривява светлината и показва истината единствено от един ъгъл. И тук даже не приказваме за безумието да употребява като защитна теза това, че е финансирал " антикорупционния " политически план на Николай Бареков. Най-сериозното му предизвикателство е да успее да накара необятната аудитория да повярва, че той в никакъв случай не е бил едно с Делян Пеевски.

Във физиката няма парченце и вълна - зависи по какъв начин го гледаме всеки обект демонстрира характерностите на едното или на другото. Така и тогавашният дует Василев - Пеевски беше това - по финансовата част се изявяваше единият, по обезпечаването на политически, правосъден, медиен и всевъзможен комфорт - другият. Между другото физиците му споделят на това корпускулярно-вълнов дуализъм (да не се бърка с корпулентен!)

Ако можем да продължим с фриволните аналогии, от към двеста години учените са разбрали какво е това интерференция. Най-лаишки и жестоко казано, когато две талази с идентична периодичност се насложат и се напаснат добре, те могат взаимно да се усилят. Или да се унищожат. Подобно до 2014 година ползите на двамата интерферираха и по този начин успяваха да завладеят доста повече от всеки поотделно. Ако би трябвало да го разбием:

- Какво щеше да прави Василев без Пеевски? - евентуално същото, само че в доста по-малък мащаб. Практиките на КТБ не са неповторими и се срещат и в други банки, единствено че без политическия и институционален тил те не можеха да се развихрят до обсег да се усвоява на практика всичко към свързани лица.
- Какво щеше да прави Пеевски без Василев? - евентуално същото, само че с някоя друга банка. Когато ползотворното им партньорство се развихря преди към 10 години, КТБ не е изключително огромна и друга институция също можеше да изиграе тази роля. Сега Пеевски продължава без проблем да си обезпечава финансов тил от няколко институции (ПИБ, ББР, Д банк)

След раздора сред двамата интерференцията се разпадна. Вълните им не се унищожиха взаимно, а по-скоро едната тотално скри другата. Как наподобява резултатът:

- Преди съгласно всякакви медийни ранглисти, въпреки и с не доста ясна методология, Василев беше измежду най-богатите хора в страната, най-влиятелния българин, банкер на годината и Мистър Икономика. Пеевски - редови депутат, притежаваше на хартия два жилището и остарял Opel.
- Сега Пеевски е публично най-богатият български народен представител с заявено имущество за десетки милиони (и още неведнъж повече недекларирано). Василев е заточен в Сърбия, обвинен, има дял във банкрутирала банка, непълен надзор над няколко предприятия и опция да съди страната и да си търси правата в Страсбург, Вашингтон или някъде другаде. За задачата обаче би трябвало да се покаже единствено в светлината на жертва, а не и на съизвършител.

Чисто на практика последното е мъчно. Погледнато извън, несъмнено, може да се опише историята за банкера, който приказва за корупция, като непосредствено назова с името му премиера Бойко Борисов и по тази причина е сплескан. За " най-бедната и корумпирана страна от Европейски Съюз ", каквото е неизменимото изложение на България в интернационалните организации, това не звучи неправдоподобно. Въпреки частта " в Европейски Съюз ".

На процедура обаче отвън стеснен кръг негови сподвижници, никой не приема версията му: банката беше ръководена съвършено, само че беше съборена. И това не е единствено в рамките на България, където съгласно Василев всички са в комплота против него. Всички интернационалните институции, описвайки институционалния неуспех на Българска народна банка, загатват КТБ като престъпен случай. Затова и макар желанието му българският банкер мъчно може да се окичи с Магнитски, Ходорковски или различен сходен ореол. За задачата Василев би трябвало да си заплаща прескъпо за юристи. Да си употребява контактите от Атлантическия съвет, където в миналото името му попадаше против финансиране. Да се пазари медийно отразяване (още през февруари в основан по поръчка псевдоновинарски уебсайт Василев е обрисуван а ла Магнитски). Доста е противоречиво до каква степен това ще е задоволително.

Иначе въпросният закон " Глобален Магнитски " е нов - по него до момента няма никаква процедура. Явно има предпочитание в Съединени американски щати да се покаже неотстъпчивост и да се задействат проблеми по него и да се наложат наказания. Със сигурност обаче има много по-откровени и отявлени прояви на нарушаване на човешките права по света и ще е забавно до каква степен отбраната на Василев ще може да убеди две комисии в Конгреса, две в Сената и президента на Съединени американски щати, че точно този спорен проблем на стълкновение на обикновени балкански частици би трябвало да е първият.

И най-после, единствено да покажем, че познанията ни по физика не са замръзнали в зората на квантовата механика, можем да продължим с все по-фриволните аналогии. Действията на Цветан Василев от Белград и желанията му за отбрана от Съединени американски щати плачат да бъдат разказани натуралистично по айнщайнски като spooky action at a distance. А Пеевски, ами той със своето имущество продължава да си е нещо като Хигс бозона - всички знаят, че съществува и има голяма маса, с която въздейства на всичко в близост, само че дълго време никой не може да го потвърди. Или най-малко не желае.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР