Още по темата: Кибернож премахва тумори в Университетската болница В

...
Още по темата: Кибернож премахва тумори в Университетската болница В
Коментари Харесай

УМБАЛ Св. Георги - най-голямото здравно заведение у нас

Още по тематиката: Кибернож отстранява тумори в Университетската болница В Детска хирургия са избавили хиляди малчугани Първата болница у нас потегля от съветски санитарен пункт под Джендема С Медицинската академия стартира „ златната ера “

УМБАЛ „ Свети Георги “ е най-голямата болница в България. Разполага с 1536 кревати и 2694 души личен състав, от които 653 са лекари, а 925 са експерти по здравни грижи. Голяма част от тях са специалисти с национално и интернационално самопризнание. Благодарение на тях в болничното заведение всяка година идват световноизвестни експерти, които да обменят своя опит с българските си сътрудници.

В последните години междинният годишен брой на болните, които се хоспитализират за интензивно лекуване, надвишава 80 000. В клиниките и отделенията на болничното заведение се оказва непрекъснато незабавна и неотложна амбулаторна, стационарна и консултативна помощ при болести и контузии и лекуване на популацията от Южен Централен район на България, включващ пет административни области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян. За мащаба в активността на УМБАЛ " Свети Георги " демонстрират и данните, че е проработила най-вече средства от Здравната каса през 2018 година. Сумата е 90 милиона лв. по клинични пътеки и амбулаторни процедури.
След нея се подреждат болница " Света Марина " от Варна с 65 милиона лв., софийските " Ачибадем Токуда " с 58 милиона лв., " Пирогов " с 56 милиона лв., " Софиямед " 42 милиона лв..

Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване на УМБАЛ „ Свети Георги “ е единствената по рода си като потенциал и благоприятни условия диагностично-лечебна конструкция за обезпечаване на интензивно лекуване в Южен Централен регион при незабавни и други тежки остри положения. КАИЛ разполага с 22 профилирани кревати за интензивно лекуване, само че материално-техническата <210> база беше извънредно остаряла и не отговаряше на актуалните условия за технология и съоръжение в региона на интензивното лекуване и незабавната реанимация.

Извършеното изцяло възобновяване доста усъвършенства изискванията за осъществяване на лечебния развой и в частност на така наречен персонализирана медицина. В момента изискванията в КАИЛ не се разграничават от тези в най-модерните интензивни клиники и отделения по света. В това се убеди персонални министър председателят Бойко Борисов по време на визитата си на 28 май предходната година в болничното заведение. Той остана доста удовлетворен от най-голямата актуализирана Клиника по анестезиология и интензивно лекуване. Тя бе ремонтирана, актуализирано е оборудването и обзавеждането. За задачата от Министерството на здравеопазването бяха обезпечени 2 250 000 лв. и към 1 млн. лв. от болничното заведение.

След 10 ноември 1989 година ръководителите стартират да се избират с скрито гласоподаване от самата гилдия. Първи ректор след измененията е проф. доктор Петър Ботушанов (1989​-1991 г.) ​- дентален доктор. Мандатът на проф. доктор Панайот Солаков (1991​-1995 г.) съответствува с тежък интервал на материална оскъдност в страната, само че управлението намира метод за закупуване на неповторима инсталация. В този интервал декан на Медицинския факултет е проф. доктор Атанас Джурджев (1990​-1995 г.), а на Стоматологичния факултет ​- проф. доктор Георги Георгиев (1990-1995 г.).

През месец май 1995 година Общото заседание избира за ректор проф. доктор Атанас Джурджев (1995​-2003 г.), а декани на Медицинския факултет са надлежно проф. доктор Петър Учиков (1995​-1998 г.), доцент доктор Георги Паскалев (1999​-2003 г.) и доцент доктор Илия Йовчев (2003-2011 г.).

Като акционерно сдружение болничното заведение съществува от 31 август 2000 година, когато е преобразувана в многопрофилна болница за интензивно лекуване. В този миг персоналният състав наброява 2500 чиновници, от които близо 400 са от научно-преподавателския състав на МУ.

На 1 септември 2000 година за изпълнителен шеф на болничното заведение е определен доктор Андон Щерев. След него изпълнителни шефове са проф. доктор Илия Йовчев (2000​-2004 г.), доктор Стефан Димов (2004​-2005 г.), проф. доктор Илия Баташки, дм (2005​-2009 г.), проф. доктор Божидар Хаджиев, дм (2009-2010 г.). От 2010 година и понастоящем изпълнителен шеф на лечебното заведение е проф. доктор Карен Джамбазов.

УМБАЛ „ Свети Георги “ е ситуирана е на две бази с голям сграден фонд от към 150 000 кв. м-. разгъната застроена повърхност. В болничната конструкция се включват 65 клиники, отделения и лаборатории; лични икономически звена, основно с обслужващи и помощни функционалности - дезинфекция, аптека, пералня, болнична кухня, автотранспорт, отоплителна централа и други. Държавната болница е значим център за модерна диагностично-лечебна, образователна и научноизследователска активност и развива широкоспектърна активност по всички медицински специалности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР